Gamla stan blev kuliss för finskfransk filmmusikal

FILMROMANTIK. Anouchka Delon och Lionel Nakache har bärande roller i Valto Baltzars långfilmsdebut, den finsk-franska filmmusikalen Muistojeni Kahvila– Le Café de Mes Souvenirs som spelas in i Borgå, Helsingfors och Cherbourg. Bild: Kristoffer Åberg

Den klassiska filmmusikalen Paraplyerna i Cherbourg inspirerade regissören Valto Baltzar till en ny film i samma anda. Den romantiska, finskfranska musikalfilmen Muistojeni Kahvila filmades förra veckan i Borgå.

Det välklädda paret strosar längs kullerstensklädda Mellangatan i Gamla stan i Borgå. De fönstershoppar, ser sig omkring och vid första anblicken skulle de se ut som vilka turister som helst – om det inte var för filmkamerorna och filmteamet som surrar på omkring dem.

– Det är fantastiskt att vara här på ett så vackert ställe, det känns som en dröm, säger skådespelaren Anouchka Delon som spelar en kvinnlig vän till Lionel Nakache, en av huvudpersonerna i den franskfinska filmen Muistojeni Kahvila – Le Café de Mes Souvenirs.

Delon, dotter till den legendariske franska skådespelaren Alain Delon, beskriver filmen som världens chans. Den finländske regissören Valto Baltzars manus, fyllt av känslor, färg och musikalisk klang, är något man sällan råkar på i filmbranschen säger Anouchka Delon.

– Det är en härlig historia och filmens persongalleri är intressant över hela linjen, säger hon.

Romantik och musik

Lionel Nackache spelar en franskalärare som flyttar till Finland på grund av kärleken till unga Emelie (Eveliina Kauhanen). Kulturskillnader, spänningen mellan olika generationer och smärtpunkter i nutidens samhälle – med hårdnade attityder mot allting som är annorlunda – löper som underströmmar i filmen som på ytan är glättig och romantisk.

Det är en härlig historia och filmens persongalleri är intressant över hela linjen.

Lionel Nackache är förtjust in sin komplexa filmkaraktär, som hinner gå igenom hela spektret av känslor och händelser under filmens gång.

– Det här är min första musikroll, och jag måste säga att filmen kommer med en fantastisk musik, säger han.

Eveliina Kauhanen är minst lika förtjust över rollen i musikalen, och berättar att hon förutom ett solonummer sjunger några duetter tillsammans med Lionel Nakache.

– Jag är utbildad inom musikteater men det här är min första filmroll inom genren, säger Kauhanen ivrigt. Manuset är underbart, mångbottnat, känsligt och stämningsfullt, precis som det ska vara i ett franskt drama, tillägger hon.

FILMVÄN. Eveliina Kauhanen gör sin första filmmusikalroll i Muistojeni Kahvila där hon spelar föremålet för fransmannen Philippes (Lionel Nakache) kärlek samt dotter till en helsingforsisk kaféinnehavare spelad av Irina Björklund. Bild: Kristoffer Åberg

Franskklingande

Filmmusiken, som också den för tankarna till sextiotalets franska film, är komponerad av den finländske jazzpianisten och kompositören Heikki Sarmanto. Han har tonsatt fjorton filmstycken för Muistojeni kahvila.

Musiken är on omistlig del av kärlekshistorien – precis som den är i klassikerfilmen Paraplyerna i Cherbourg som spelar en centrall roll i sammanhanget.

– Jag såg filmen och blev fascinerad. Muistojeni Kahvila är ingen ny version av Paraplyerna i Cherbourg utan en helt egen konstnärlig produkt. Men visst har sextiotalsfilmen fungerat som min inspirationskälla, och huvudpersonerna i min film diggar Paraplyerna i Cherbourg. Filmen hänger nog med i intrigen på flera olika sätt, säger Valto Baltzar som alltså står för såväl manus som regi.

Muistojeni Kahvila är ingen ny version av Paraplyerna i Cherbourg utan en helt egen konstnärlig produkt.

Svår genre

Muistojeni Kahvila är hans första långfilm och han säger själv att han inte kunde ha börjat i en svårare genre. Redan tidigt i filmprojektet var det ändå givet att det skulle bli en musikal. Valto Baltzar skissade ett kort synopsis på några A4-ark och skickade dem till Heikki Sarmanto, en vän sedan tonåren.

– Får du något ut av det här, undrade jag, och till min förvåning dröjde det inte länge innan Heikki ringde mig och frågade om jag vill komma och lyssna. "Nu har jag komponerat" sa Heikki och då hade han hela filmens musik klar, säger Baltzar.

Det är regissören själv som har skrivit texterna till musikstyckena. De har sedan översatts till franska och tolkas bland annat av Irina Björklund som spelar mamma till Emelie. Filmens familj driver ett kafé i Helsingfors och det är bland klirrande kaffekoppar som den unga, finskfranska kärleksrelationen blossar upp.

Flera av filmens scener utspelar sig i stämningsfulla kafémiljöer – på små mysiga ställen men med stor känsla.

Borgå och Cherbourg

– De vackra platserna är många i filmen. Inspelningarna görs i Helsingfors, Cherbourg och Borgå, säger Valto Baltzar om de totalt 35 inspelningsdagarna varav en enda tillbringades i Borgå.

FRANSKT. Valto Baltzar,som både skrivit manus och regisserar Muistojeni Kahvila, fann inspirationen till sin första långfilm i klassiska Paraplyerna i Cherbourg. Bild: Kristoffer Åberg

Att Borgå fick representera Finlandsidyllen kändes självklart för regissören: Han ville visa det vackraste som Finland har att erbjuda.

När vi träffar Baltzar i samband med inspelningarna i Gamla stan uppger han att mellan 30 och 40 procent av materialet till filmen redan spelats in. I september drar filmteamet, som också omfattar inhemska fixstjärnor som Jorma Uotinen och Kumman Kaa-bekantingarna Ilkka Merivaara och Minna Koskela, vidare till Cherbourg varefter inspelningarna avrundas.

I det här skedet är det oklart när Muistojeni Kahvila får premiär, men filmteamet hoppas att kunna visa filmen på filmfestivalen i Cannes i maj – förstås allra helst i någon av tävlingskategorierna. Biopremiär torde det bli om drygt ett år.

Muistojeni Kahvila är en så kallad independent-film. Budgeten går lös på runt 700 000 euro uppger producenten Alf Hemming.

Manus och regi, Valto Baltzar, med musik av Heikki Sarmanto.

I rollerna ses en rad franska och finländska toppskådespelare, bland annat Irina Björklund, Lionel Nakache, Anouchka Delon, Eveliina Kauhanen, Victoire Vecchierini, Jorma Uotinen, Ilkka Merivaara och Minna Koskela.

Filmspråket är huvudsakligen franska.