Gamla lokstallet fylls av konst – snart också av kafégott

LÖRDAGSDRÖM. Johanna Lindholms dröm är att grunda ett högklassigt, modernt och gatukonstpositivt galleri i Borgå. För tillfället ställer hon ut lokalt inspirerade verk i det gamla lokstallet. Bildens Lauantai-aamu består av akryl och kollage på duk) Bild:

Arbetena med att rusta upp det gamla lokstallet vid järnvägsstationen i Borgå pågår för fullt. Snart öppnar ett sommarkafé i den ena stallhalvan, och i den andra halvan handlar det om konst med lokalhistorisk känning. Skuggtriennal – Varjotriennaali pågår just nu.

Ångtåget visslade i väg från stationen i Borgå för några år sedan och bortser man från några besök av rälsbussen så har järnvägsområdet närmast förvandlats till en pittoresk bostadsidyll. Diversehandeln i det gamla magasinet har stått för undantaget, och nu håller de gamla lokstallarna på att fyllas av liv igen.

Det är Harri Kokkomäki som håller på och renoverar stallarna, och bakom en av de jättelika skjutdörrarna har Cecilia Ebbe och Johanna Lindholm byggt upp en gemensam konstutställning som fått namnet Skuggtriennal – Varjotriennaali.

Lindholm bor ett stenkast bort, i stationsmästarens gamla villa, och när Kokkomäki fick höra att hon målar så var steget inte långt till ett samarbete i konstens tecken.

Perfekt inramning

SKUGGTRIENNAL. Cecilia Ebbe (t.v.) och Johanna Lindholm har fyllt det gamla lokstallet vid järnvägsstationen i Borgå med målade figurer, ögonblick och bilder från Borgå. Bild: Laura Karén

– Ägaren ville hitta på någonting att fylla de gamla lokstallarna med och en konstutställning passade perfekt, säger Cecilia Ebbe. Det är en fin plats att ställa ut på, ljuset är otroligt speciellt när man öppnar de stora dörrarna. Jordgolvet ger också en viss charm.

Renoveringen av lokstallarna är ännu inte riktigt klar, men enligt Ebbe ska ett sommarkafé fylla den andra stallhalvan och öppna redan om en vecka eller två. Då blir det kaffe och konst, vägg i vägg, i historisk rälsmiljö.

Ägaren ville hitta på någonting att fylla de gamla lokstallarna med och en konstutställning passade perfekt.

Att utställningen går under namnet Skuggtriennalen hänger förstås ihop med den större konsthappeningen, Borgå triennal onoff 2020, som inleddes i veckan. Den gemensamma nämnaren för Johanna Lindholm och Cecilia Ebbe heter däremot Fria Konstskolan i Helsingfors – bägge studerar bildkonst där. Den andra kopplingen heter Borgå.

Varierande perspektiv

MORFAR. Cecilia Ebbes morfar, Borgåprofilen Tor-Bjarne "Totto" Sirén, har fungerat som inspirationskälla för en serie målningar där gamla berättelser står i centrum. Totto heter tavlan målad i olja på duk. Bild: Camilla Sirén

Lindholm, ursprungligen från Kajanaland, har inflyttarens perspektiv på staden och i sitt måleri dyker hon ner i Borgås långa historia. I stora svep, färgstarkt och expressivt målar hon naturen kring ån medan impressionisten i henne utforskar liv och människoöden i ett perspektiv som sträcker sig över århundraden.

– Gamla berättelser, historiska händelser, gestalter och känslor som staden burit med sig genom tiden är intressanta för mig. Naturen står kvar medan staden förändrats och vuxit, säger Johanna Lindholm.

Till exempel triptyken Maarin neidot, fröknarna från Maren, kombinerar historia och nutid i ett slags konstnärlig parafras på klassiskt finländska, nationalromantiska allmogemotiv.

LÖRDAGSDRÖM. Johanna Lindholms dröm är att grunda ett högklassigt, modernt och gatukonstpositivt galleri i Borgå. För tillfället ställer hon ut lokalt inspirerade verk i det gamla lokstallet. Bildens Lauantai-aamu består av akryl och kollage på duk) Bild:

Morfarshistorier

Cecilia Ebbe har starka band till Borgå, delvis på grund av att hon tillbringade en del av sina uppväxtår här men i synnerhet tack vare morfadern Tor-Bjarne "Totto" Sirén. Sirén som gick bort 2015 men Ebbe har återuppväckt gamla händelser, goda historier och regelrätta skrönor från Borgå i sin konst.

Vi målar inte i samma still men energin är densamma.

Den känslomässiga kontakten med morfadern reflekteras i hennes måleri; konsten är ett sätt att hedra och komma ihåg.

– Vi målar inte i samma still men energin är densamma, säger Cecilia Ebbe.

Cecilia Ebbes och Johanna Lindholms Skuggtriennal i Gamla lokstallet i Borgå, Bangatan 1, pågår till och med den 23 augusti.

Mer läsning