Gamla kartor, skolbänkar och urverk – Saxby skola förvandlas till loppmarknad för en dag

TÖMNINGSDAGS. Eleverna var först med att lämna Saxby skola, nu är det dags för inventarierna att hitta nya hem. Loppmarknaden med gammal skolnostalgi på köpet ordnas på lördag. Bild: Kristoffer Åberg

Eleverna lämnade Saxby skola i fjol våras och nu har det blivit dags att rensa ut det som finns kvar i prylväg. På lördag förvandlas det gamla skolhuset till loppmarknad för en dag.

Det blev succé när det för en tid sedan ordnades jätteloppmarknad i Strömborgska skolan i centrum av Borgå. Fyndsugna Borgåborg strömmade till i stora skaror och mot en liten slant bar de med sig gamla undervisningsplanscher, uppstoppade djur och matsalsbord – bland annat.

Intäkterna gick till Strömborgska skolans Hem och Skola-förening och samma gäller när det på lördag ordnas en motsvarande loppmarknad i Saxby skola.

– Saxby skola är mycket mindre. Det finns inte saker i samma mängder som i Ströhö, närmast är det smått och gott som kan intressera folk, säger Carola Wiksten, rektor för Strömborgska skolan.

FYNDCHANS. – På vinden kan det finnas intressanta saker, jag har bara kollat runt lite, säger Carola Wiksten, rektor på Strömborgska skolan. Bild: Kristoffer Åberg

Verktyg, klockor och leksaker

Wiksten har botaniserat i det gamla skolhuset i Saxby och har en ungefärlig uppfattning om vilka möbler och prylar som lämnats kvar efter att själva verksamheten flyttat bort. Det är gammaldags matsalsbord där man kan skjuta in pallen under bordet, det är skåp och lite skolbänkar.

– Det är inte riktiga, "hederliga" skolbänkar, men gamla är de.

Wiksten tänker sig att de gamla handverktygen från slöjdsalen kan intressera folk, samtidigt understryker hon att det inte finns några hyvelbänkar kvar att fynda. En och annan gammal klocka finns också i skolhuset medan de kanske mest överraskande föremålen kan hittas uppe på vinden.

På vinden kan det finnas intressanta saker, jag har bara kollat runt lite.

– På vinden kan det finnas intressanta saker, jag har bara kollat runt lite, säger Carola Wiksten. Lite gamla leksaker finns det är åtminstone.

Vänner av gamla undervisningsplanscher kan däremot känna sig snuvade på konfekten. Planscherna från Saxby såldes i samband med loppmarknaden i gamla Ströhö och vill man shoppa skolnostalgi att hänga på väggen så får man nöja sig med gamla kartor.

Loppmarknaden i Saxby skola ordnas lördagen den 7 mars kl. 10–13 (kontant betalning). Intäkterna går till Strömborgska skolans Hem och Skola-förening. Avsikten är bland annat att skaffa utemöbler till skolan.

Mer läsning