Gamla byggnader får omsorg på Pellinge

PÄRTOR. Byggnadsvårdaren Fredrik Andersson slår fast de första nya pärtorna på strandbodens tak vid Hörbergsgården på Pellinge. Bild: Jon Nyqvist

Pellinge Hembygdsförening fortsätter sitt arbete att bevara museiområdet på Pellinge. I år får Marias stuga och strandboden vid Hörbergsgården nya pärttak.

Byggnadsvårdaren Fredrik Andersson har ett soligt leende på ansiktet när han slår fast de första pärtorna på den lilla strandbodens tak nedanför Hörbergsgården. Det är femte året i rad som företagaren blivit anställd av Pellinge hembygdsförening för att göra underhåll på de gamla byggnaderna.

– För det mesta har det handlat om att laga taken. Om taken är i skick så klarar de här gamlingarna sig hur bra som helst, säger Andersson och knackar på en av stockarna som utgör väggen av strandboden.

Han har precis blivit klar med att göra nytt pärttak på Marias stuga och har röjt bort de gamla pärtorna från strandboden. För Andersson är byggnadsvården ett säsongsjobb som han använder sin semestertid till.

– Jag härstammar själv från Pellinge så det känns väldigt roligt att få vara med och bevara öns skönhet också för kommande generationer.

Men blir det inte tungt att spendera sin semester på att laga pärttak?

– Inte kan man klaga, speciellt inte när det är så här fint väder, säger Andersson.

Erfarenhet gör också att jobbet blir mycket smidigare.

– När man gör nytt pärttak lönar det sig att planera väl. Att röja bort de gamla pärtorna är ofta rätt så stökigt. Sätt en presenning under där du kastar ner de gamla pärtorna så sparar du mycket tid, tipsar Andersson.

Enligt Andersson är materialkännedom en av de viktigaste delarna av att vara en byggnadsvårdare.

– Det gäller inte bara att känna till de olika byggmaterialen utan också hur olika material påverkar varandra.

I Anderssons erfarenhet är nytt inte alltid nödvändigtvis lika med bättre.

– Det är ju aktuellt just nu med tanke på alla problem med inomhusluften i många nya byggnader. Däremot finns det otaliga gamla byggnader som aldrig lidigt av liknande problem. Det har skett en ändring i själva filosofin bakom byggandet. Ofta blir det så att nya byggnader inte kan "andas".

Mer läsning