Gamla affischer lockar turister

Galleri Hörnan i Konstfabriken fylls under de närmast veckorna av gamla turistaffischer som går under det gemensamma namnet , kom till Finland. Det är fråga om ett kulturprojekt som blåser liv i hundra år av resor till Finland, med avstamp i gamla turistbroschyrer.

Samlingen, som totalt omfattar 250 turistaffischer, är ett resultat av många års sökande på olika håll i världen. Affischerna om Finland berättar en nostalgisk historia om vilka medel som användes för att locka turister till vårt fridfulla och orörda land.

På 1930- och 1950-talet var grafisk design ett centralt element och kreativa artisterna skapade den ena tilltalande turistaffischen efter den andra. Samtidigt, med starka färger, elegans och humor, skapade de en bild av Finland som ett kosmopolitiskt land av glamour, skönhet och romantik.

Come to Finland är utställningen som vill återuppliva den dåtida Finlandsbilden där öppna landskap och lugn natur skapar bilden av ett land som man helt enkelt inte kan stå emot, utan måste besöka. Utställningen i Galleri Hörnan består av en bråkdel av affischerna, med finns bland annat Erik Bruuns välkända Borgåaffisch från 1960-talet.

Galleri Hörnan, Konstfabriken till och med den 10 december.