Gamla 123 sänker tröskeln till kulturen

GAMLA 123. Antti Ansas (t.h.) och Klaus Martin vill ge lokalkulturen en puff genom att förvandla de gamla biograflokalerna i Borgå till ett kulturrum med låg tröskel Bild: Kristoffer Åberg

Gamla 123 är namnet på Borgås nya vardagsrum för kultur. Som namnet antyder ligger kulturrummet i lokalerna där biografen Studio 123 tidigare höll till.

Den gamla biografen har tidigare varit i sporadiskt kulturbruk, bland annat som en av scenerna för Porvoo Jazz Festival, men nu går startskottet för en mera regelbunden verksamhet i lokalerna. Målet är att skapa en besökarvänlig plats för kultur från en bred räcka av genrer.

– Vi strävar efter att ge lokalkulturen en knuff genom att skapa en förmånlig lågtröskelscen i staden, säger ljuddesignern Klaus Martin, som tillsammans med Antti Ansas, Elina Brooks, Laura Pulkkinen och Iina Virkki har jobbat fram konceptet.

Idén bakom Gamla 123 – eller Vanha 123 som det nya rummet heter på finska – går tillbaka till kulturkollokviet #PorvooX som grundades 2013, och till Jocke Lybeck som tragiskt omkom i höstas. Lybeck var en kulturivrare som fick saker och ting att hända, och livade upp kulturscenen i Borgå inte minst inom musiken.

– Det är ett slags arv vi förvaltar, säger Antti Ansas. Samtidigt är det viktigt att påpeka att det vi gör här inte är någon ny Bar Mary. Vissa saker, såsom den unika stämningen och det mångsidiga kulturutbudet, är däremot något som vi hoppas se också här. Visionen är att igen skapa lite undergroundkultur i Borgå.

Ansas påpekar att Gamla 123 är en helt ny grej som kör med ett koncept som inte hittills funnits i Borgå. Grundtanken är att skapa ett rum där olika konstformer, inte bara musik och teater, får plats – eventuellt till och med samtidigt.

Det är viktigt att påpeka att det vi gör här inte är någon ny Bar Mary.

Lokalerna i sig beskriver Klaus Martin som råa och av den anledningen också som formbara.

– Uppdelningen i tre salar stöder det tvärkonstnärliga tänket. Det går att ordna konserter i två salar samtidigt medan en konstnär till exempel kan ställa ut i den tredje salen.

Tack vare det flexibla upplägget hoppas de aktiva bakom Gamla 123 att stället ska fungera som en inkastare till kultur, och inte bara vara en plats för de redan frälsta lokala kulturdiggare. Drömmen är en bubbling under-scen som varken ser till språktillhörighet eller ålder.

FAKTA

Gamla 123

Kulturrum vid Brunnsgatan i Borgå där biografen Studio 123 tidigare höll till.

Omfattar tre salar som kan hyras separat eller tillsammans för en förmånlig summa.

100

personer, ungefär, får plats i varje sal.

Salarna kan användas mångsidigt, till exempel för musik, teater, performans, filmvisning, verkstäder och utställningar.

– Jag tror att det här kan bli en lokal hit, en scen där det produceras nytt och originellt innehåll. Klangen är sådan, säger Klaus Martin.

Det handlar också delvis om synergier. Gänget bakom Gamla 123 kan till exempel avlöna en mixare som jobbar för två olika produktioner, en på fredag och en på lördag. Det är praktiskt för alla. Konceptet ger samtidigt såväl kulturarbetare som producenter möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och eventuellt kan det bädda för gemensamma framtida projekt.

Jag tror att det här kan bli en lokal hit, en scen där det produceras nytt och originellt innehåll.

– En agenda för sig är ställets tvärkonstnärliga inramning. Här kan man mingla med andra kulturarbetare och vem vet, nya projekt kan födas, säger Klaus Martin.

Gamla 123 skyr elitistiskt tänk och målet är att det ska vara lätt för både kulturnybörjare och längre hunna att kliva upp på hemmascenen.

– Det här är faktiskt en öppen inbjudan till alla som jobbar med kultur, tillägger Martin. Kom hit med ert innehåll.

Han lyfter visserligen även fram proffsen, bland annat de många nationellt kända skådespelarna, musikerna och dansarna, som bor i Borgå, men som hittills saknat en egen estrad. Här kunde Gamla 123 komma in som en smidig lösning och till exempel fungera som konsertturnéns eller föreställningens första anhalt.

FAKTA

Plock i programmet

På Gamla 123 finns redan en del evenemang inbokade för i vår:

Fredag 26.1. kl. 20. Porvoo Jazz-klubb med Tuomo Prättälä sings Jazz Standards. Biljetter 10 euro.

Lördag 27.1. kl. 20. Vetoketjuklubi. Hihphop med Laineen Kasperi ja Palava kaupunki, Rhyi, Kultainen Nuoruus, Sipulijaska och Osamu. Biljetter 15 euro. Dörrarna öppnas kl. 18.

Lördag 10.2. kl. 20. Seriefestivalen Å-fest kvällsklubb. Biljetter 7 euro i förköp, 10 euro vid dörren.

Fredag 23.2. kl. Premiär för Teatterikuumes pjäs Ovista ja ikkunoista. Spelas tom. 18.3. Biljetter

Lördag 3.3. Anna & Klaus feel godd-concert.

Lördag 10.3. kl. 14 och kl. 19. Ria Katajas regidebut Arjen yksinäiset med Ofeliagruppen. Biljetter 20/10 euro.

Följ med programmet på Gamla 123 på www.facebook.com/123.vanha. För mera information kontakta vanha123porvoo@gmail.com.

Eller så kan man göra som Ria Kataja som gör ett gästspel med Ofeliagruppens föreställning Arjen yksinäiset. Pjäsen är Katajas debut som regissör och den sista föreställningen på stadsteatern i Tavastehus gjordes förra helgen. I februari-mars är det igen lokala hobbyteatern Teatterikuumes tur att bjuda på pjäsen Ovista ja ikkunoista.

Hyrsvärden Renor Oy har ställt sig genomgående positiv till kulturinnehåll i den tidigare biolokalen medan publiken har visat uppskattning både för själva platsen och för dess akustik. Föreningen Porvoo Jazz Festival är i det här skedet officiell hyrestagare, men planen är att inom kort grunda en förening enkom för att driva verksamheten i Gamla 123.

– Det är bara en formalitet, men vi valde att börja på det här sättet eftersom det var det snabbaste sättet att få i gång verksamheten och skapa innehåll i lokalerna, säger Antti Ansas. Hur det blir med bar, buffé och så vidare är också öppet tillsvidare.

Starten för Gamla 123 går officiellt i kväll med Tuomo Prättälä sings Jazz Standards medan det på lördag är dags för finländsk hiphopkultur inom ramen för nygrundade Vetoketjuklubi. Då kliver Laineen Kasperi ja Palava kaupunki, Rhyi, Kultainen Nuoruus, Sipulijaska och Osamu upp på scenen.