Gå på smakäventyr genom Borgå

NUDLAR. Restaurang Ranta-Aittas smakportion bestod av vegetarisk nudelsoppa. Tanken bakom Smaku-portionerna är att de ska representera restaurangernas kulinariska stil. Bild: Jon Nyqvist

Matfestivalen Smaku pågår just nu. Fram till den 24 augusti kan man njuta av 17 Borgårestaurangers smakportioner.

En getostterrin smaksatt med någon sorts olja, olika frön och selleri ställs framför oss provsmakande journalister på Haiko gård restaurang. Terrinen smälter på tungan medan den picklade sellerin ger det hela en oväntad kick: om det är något man kan vänta sig av portionerna under Smaku är det överraskande smakupplevelser. Kökschefen på Haiko gård, Jyrki Yli-Uotila, har finslipat restaurangens portioner i flera månader.

– Konceptet måste vara klart redan på våren när man meddelar vilka portioner man tänker delta med, men jag har nog filat på dem in i sista minuten, säger Yli-Uotila.

GETOST. De som ger sig ut på en expedition till de olika Smaku-restaurangerna kan förvänta sig en hel del unika smakupplevelser. Bild: Jon Nyqvist

För matfestivalens nykomling, restaurang Ranta-Aitta, fanns också rent praktiska utmaningar.

– Vi höll fortfarande på att bygga vårt kök på våren när evenemangsfotografen kom för att ta bilder på vår portion, säger köksmästare Robert Von Bell.

Von Bells skapelse: en skål vegetarisk nudelsoppa som gör ett kraftigt intryck. Den syrliga smaken av risvin och soja understryker de asiatiska influenserna i Von Bells matlagning.

Växer allt större

Det är fjärde året som Smaku arrangeras. Under evenemanget får restaurangerna ge prov på sitt kunnande genom att erbjuda smakportioner som representerar deras kulinariska stil. Matfestivalen kulminerar i ett huvudevenemang som går av stapeln i Konstfabrikens stora Avanti-sal den 24 augusti.

– Förra årets evenemang i Vitriini-restaurangen var så populärt att det blev lite trångt, säger matfestivalens producent Laura Pulkkinen som leder oss på utfärden till några av årets Smaku-restauranger.

Flytten till ett större utrymme för också med sig andra fördelar.

– I år kommer det att vara möjligt för deltagarna att genomföra begränsad matlagning också under själva huvudevenemanget, säger Pulkkinen.

Hittills har smakportionerna gått åt. I Haiko sålde man 150 smakportioner i tisdags. I restaurangerna Ranta-Aitta och Salt såldes det sig omkring 60 portioner dagligen. Prishöjningen till sju euro per portion verkar alltså inte ha skrämt bort Smaku-entusiasterna.

NYKOMLINGEN. Den nya restaurangen Ranta-Aitta deltar första gången i Smaku. Ägaren Robert Von Bell höll ännu på att bygga sitt kök när han utvecklade smakportionen för Smaku. Bild: Jon Nyqvist

Festivalen har växt mångfaldigt sedan 2016.

– De första två åren besökte ungefär 1 200 personer matfestivalen. Förra året mer än fördubblades antalet besökare till 4 000. Dryga 10 200 portioner serverades under förra årets matfestival, säger Pulkkinen.

Festivalens slagord är fortfarande närproducerat och ekologiskt. Många av smakportionerna består åtminstone delvis av råvaror från Östnyland. Det ekologiska tänket kommer in i bilden när det gäller de otaliga engångskärl som behövs under festivalens lopp.

– Största delen av engångskärlen som kommer att användas under Smaku är komposterbara, säger Pulkkinen.

Tre bortfall

Årets Smaku klarade sig inte helt utan bakslag. Strax innan matfestivalen startade stängdes restaurang Brasserie L'amour. Också Café Postres stängde sina dörrar nyligen och i stället flyttar restaurangen Ani´s café dit i stället. Resultatet blev att alla tre tvingades hoppa av matfestivalen.

– Det är en tråkig realitet att restaurangbranschen kan vara oberäknelig. Stängningen av Brasserie L'amour kom som en överraskning till många och det är speciellt tråkigt att det råkade ske just inför Smaku, säger Laura Pulkkinen.

Mer läsning