Fyrspråkiga Alfred inspirerade till blädderbok

ALFRED OCH MOMMA. Kristina Elos illustrationer får en på gott humör. Bild: Mimosa Elo

Lovisakonstmären Kristina Elo lät sig inspireras av sin snart tvååriga dotterson Alfred, och gav ut en flerspråkig blädderbok med skojiga bilder.

Alfred fyller snart två år, och har redan vant sig att höra fyra olika språk. Han talar farsi (persiska) med sin pappa Jubeen, och huvudsakligen svenska med mamma Lotta och de övriga släktingarna i Finland. Engelska hör han också regelbundet eftersom föräldrarna sinsemellan talar engelska.

Mormor Kristina Elo, som är känd för sina humoristiska och naivistiska målningar, har nu utkommit med blädderboken Kråkan och vännerna, som är underhållande både för barn och vuxna. Boken har korta texter på svenska, farsi, engelska och finska.

Humoristiska djur

Man behöver inte kunna de farsiska skrivtecknen för att förstå hur orden ska uttalas, eftersom de farsiska orden också finns stavade med latinska bokstäver.

– Jag kan tänka mig att den till och med kan vara inspirerande för familjer där man bara talar ett språk, säger Kristina Elo. Alltid tänker man inte på att småbarn kan lära sig flera språk.

Boken är liten för att man ska kunna hålla den i en hand när man läser tillsammans med barn.

– Texten i boken är enkel, men de detaljrika bilderna kan ju stimulera till vilka berättelser som helst, säger Kristina Elo. Och illustrationerna är ju också avsedda för vuxna.

Kristina Elo är kanske mest känd för sina naivistiska kråkor, harar och grodor. I synnerhet haren Franz är känd från tidigare böcker.

– Nu verkar det i alla fall som om kråkan allt mer börjat ta över.

Farsi även för vuxna

För barnbarnet Alfred själv har det så här långt gått bra att lära sig fyra språk, men svårare har det kanske varit för de vuxna som nu också fått lära sig grunderna i farsi, till exempel när Alfred vill ha vatten som uttalas ab eller aub på farsi.

– Då kan det hända att han ropar abi abi, och då förstår vi att det är vatten han vill ha, skrattar mormor "momma" Kristina.

– Men i den här åldern kommer språket helt naturligt, säger Kristina. Det ska bli intressant att se hur det går i fortsättningen.

Boken finns att köpa i Lovisa bokhandel, på Almska gården, och på Galleria Colmio vid Ågatan i Borgå där Kristina Elos konstutställning pågår fram till den 7 januari.