Fyrsällskap på turné visar filmer på fyrtema i Lovisa

NY FILM. Eldtornen – på besök på Finska vikens fyröar är Finlands Fyrsällskaps nya film som visas på söndag i Lovisa. Bild: Pekka Väisänen

Fyrfilmen Eldtornen – på besök på Finska vikens fyröar får Lovisapremiär på Kino Marilyn på söndag. Samtidigt visar Finlands Fyrsällskap sin andra färska film, Historien om Bengtskär.

I den en timme långa filmen Eldtornen besöker filmgruppen fyröarna Bengtskär och Rönnskär på den finländska sidan och Ormsö, Dagö, Odensholm och Keri på den estniska sidan av Finska viken. På de här öarna träffar man intressanta öbor, som de flesta har anknytning till respektive ös fyr.

På finländska sidan möter man den före detta lotsåldersmannen Gunnnar Nordström, 88, som har mycket att berätta om Rönnskärs fyr- och lotsö i Kyrkslätt.

På den estniska sidan färdas filmteamet dessutom i spåren efter de sista kustsvenskarna, som i praktiken landsförvisades till Sverige av de sovjetiska styrkorna. Filmgruppen intervjuar även Ormsös sista svenskspråkiga kvinnliga invånare, Maria Gilbert. Filmen är fyrspråkig med svenska som huvudspråk.

Intressant är också Keri fyrö, belägen mittemot Helsingfors. Där försöker en grupp aktivister rädda fyren som håller på att förfalla.

Den sista filmen som visas under fyrsällskapets Lovisabesök är den 40 minuter långa filmen Historien om Bengtskär. Dokumentärfilmen gör nedslag i Finlands största fyrs, Bengtskärs, 112-åriga historia. Krigstiden med striden om Bengtskär 1941 i fokus ges mycket plats i filmen, liksom intervjuerna med fyrens nuvarande företagarpar Paula och Per Wilson. Filmen har svensk text.

I samband med söndagens filmförevisning (klockan 11.30–13.45) på Kino Marilyn finns representanter för Finlands Fyrsällskap på plats och säljer fyrrelaterade produkter. Intkomsterna används för restaurering av fyrar, hittills har bland annat Märkets fyr på Åland återställts i sin forna skepnad.

Det är fritt inträde till filmvisningen på Kino Marilyn i Lovisa söndagen den 16 december klockan 12.