Fyra uppsökte läkare – evakuering väntar Lovisa högstadium

SLITET. Skolbyggnaden från 60-talet är sliten och många reparationer har gjorts under åren. Bild: Lasse Lehtinen

Inomhusluften i Lovisanejdens högstadium skulle inte längre vara ett problem, men på onsdagen sökte fyra elever sig till läkare. Evakueringsplan görs upp i rask takt.

På onsdagen sammankallade rektor Jouni Piippo till lärarmöte för att göra evakueringsplaner för undervisningen. Då hade fyra elever varit tvungna att uppsöka läkare på grund av att de reagerade på inomhusluften.

– Vi har inte så många alternativ. Läget är akut och baracker går inte att få för vårterminen, så nu undersöker vi andra alternativ.

Ingen vet ju var grundproblemet med inomhusluften är, vi vet inte om de som reagerat blivit utsatta då de vistats på något visst ställe.

Tillsvidare har kollegiet bollat med olika möjligheter som att några klasser skulle fly till finska högstadiet, några till Generalshagens skola och andra eventuellt till Medborgarinstitutet. Även hemundervisning har förts på tal.

– Ursprungligen skulle vi in i gymnasiet, men nu går inte det då även de har problem med inomhusluften.

Problem trots ny apparatur

Förra veckan gick information till vårdnadshavarna om den nya luftkonditioneringsapparatur som tagits i användning under julhelgen. Den har visat sig blåsa på så hårt att man tillkallat expertis för att göra justeringar. Finjusteringen kommer att ta några veckor.

– Ingen vet ju var grundproblemet med inomhusluften är, vi vet inte om de som reagerat blivit utsatta då de vistats på något visst ställe.

Lovisa stads tekniska enhet var på plats på onsdagen för att utreda vad som skett, och ännu denna vecka kommer skolhälsovården att göra hälsogranskningar.

Högstadiets byggnad från 1960-talet har bitvis renoverats och löften om en ny skolbyggnad finns. Tanken är att bygga en enhetsskola, beslut om detta tas i maj i år i samband med behandlingen av skolnätet.