Fyra ståuppkomiker tindrar i kapp med lucia på Kulturhuset Grand

HUMORISTISKT. Svenske Nisse Hallbergs (biden) humorstjärna är i stigande. På luciadagen är han i Borgå och gör ståupp tillsammans med Thomas Oredssson, Janne Grönroos och Anders Helenius. Bild: _

Den svenskspråkiga klubben för ståuppkomik, Humorhuset, satsar på en helfestlig kväll på Kulturhuset Grand. Två svenska och två finlandssvenska underhållare kliver upp på scenen.

I är luciadagen inte enbart ljusets högtid, åtminstone inte i Borgå. Den 13 december är också humorns högtidsstund i och med att ståupparna från svenska Humorhuset kommer på besök för allra första gången, detta med en kväll som går under namnet Christmas comedy. Julkomedin serveras av Humorhusets klubbmedlemmar, finlandssvenskarna Anders Helenius och Janne Grönroos som kliver upp på scenen tillsammans med svenska Nisse Hallberg och Thomas Oredsson.

Nisse Hallberg är en av Sveriges mest lovande komiker och under de senaste åren etablerat sig som ett starkt namn på den svenska ståuppscenen och premierades 2015 som "årets nykomling" på Svenska stand up-galan. Med sig från väster om viken har han ståuppveteranen Thomas Oredsson roat publiken i trettio års tid – ända sedan konstformen fann fotfäste i Sverige.

Sjuttioplussaren Oredsson uppträder frekvent på Sveriges största ståuppklubbar men han har också många gånger odlat sina skämt i Finland. Det blir mycket igenkänningshumor när Thomas Oredsson intar scenen.

Upp på Grands scen kliver också Ekenäsbördige Janne Grönroos som ofta ses göra ståupp runtom i Svenskfinland. Grönroos, tidigare bekant från Yle Extrem och numera tevebekant från Aftonbladets morgonsändningar, uppträder även på de svenska humorklubbarna såsom Norra Brunn i Stockholm.

– Jag har aldrig gjort ståupp i Borgå förut, så det skall bli kul att äntligen få komma på besök, säger Janne Grönroos i ett pressmeddelande.

Som finlandssvensk uppbackning har han komikern Anders Helenius som bland annat är ett bekant namn från den årligen återkommande Humorlandskampen. Helenius turnerar flitigt med ståuppkomik, och han jobbar också som manusförfattare för det prisbelönta nyhetssatirprogrammet Noin Viikon Uutiset.

Humorhuset är en ambulerande svenskspråkig ståuppklubb som grundades 2015.

Ståuppkomikklubben Humorhusets helkväll på Kulturhuset Grand i Borgå den 13 december klockan 19.

Finlandssvenska Anders Helenius och Janne Grönroos står på scenen tillsammans med svenska Nisse Hallberg och Thomas Oredsson.

Hela föreställningen ges på svenska och räcker cirka 90 minuter plus paus.

Biljettsläpp lördagen den 6 oktober klockan 12. Biljetter kan köpas via Netticket.fi, Luckan eller Kulturhuset Grand.

Mer läsning