Fyra konstnärer ställer ut på sydligt galleri

GALLERIST. Terttu Schroderus-Gustafsson driver Borgås sydligaste galleri, Galleri Art Marina på Pellinge. Bild: Kristoffer Åberg

Galleria Art Marina på Stor-Pellinge torde vara Borgås sydligaste galleri. Beläget en färja och fyra broar bortom fastlandet bjuder galleriet på konstupplevelser med idylliska skärgårdsmiljöer som bonus.

Det rödmyllade huset på Edesudden ser ut som alla andra hundra år gamla skärgårdsstugor, men skenet bedrar. En antydan om vad som döljer sig på insidan ger en samling djurformade betongskulpturer som sitter på förstutrappan och blickar ut i sommargrönskan.

– Det är Jan Henriksson, ni vet han som filmar naturdokumentärer, som gjort skulpturerna. Och de här ljuvliga fågelbaden har han också gjort, säger konstnären Terttu Schroderus-Gustafsson och visar på några pjäser till som står bortom husknuten.

– Visst är det underbara, tillägger hon om de sympatiskt bligande grodorna, hararna och lokatterna.

Det är Schroderus-Gustafsson som sommartid driver Galleria Art Marina. Vintrarna tillbringar hon på Teneriffa – i själva verket i samma by som Jan Henriksson. Steget till att ställa ut i hennes Pellingegalleri var med andra ord kort, och som en bidragande orsak kan man också se Henrikssons dotter, smyckedesignern Alva Henriksson som ställt ut i galleriet under några somrar.

IDYLL. Galleriet ser ut som ett sommartorp men döljer rum fyllda av målningar, skulpturer, designsmycken och riskonst. Den fina utsikten över Nyttesholmsfladan får man på köpet. Bild: Kristoffer Åberg

Silver och riskonst

Alva Henrikssons silversmycken med pärlor av Muranoglas, i hennes unika design, finns med också i år. De ligger på sammetsbädd inne i stugköket, och förutom att smyckena är sagolikt vackra att titta på så kan man också inhandla ett eget unikum.

– Alva tar också emot beställningar. Hon tillverkar smyckena i guldsmedsaffären Aurums verkstad i Borgå, säger Terttu Schroderus-Gustafsson.

I köket finns, förutom gammalbuktande glasburkar med inlagda läckerheter, även några prov på Tarja Heikkiläs riskonst.

Heikkilä, som för övrigt är sommarens gästkonstnär på Postbacken, böjer och binder ris till olika formationer och några pryder köksväggarna. För den som blir fascinerad av risets dekorativa möjligheter ligger en samling exemplar av Heikkiläs fackböcker i ämnet på köksbordet – steget är kort till att själv gå ut och samla ris.

Sydliga landskap

Stuginnandömet, de små trasmattebeklädda rummen som bildar Galleria Art Marina, domineras ändå av Terttu Schroderus-Gustafssons målningar. Största delen av hennes konst kommer till under vintrarna på Teneriffa, men det låser henne inte vid sydländska kuster. Eller ja, visst förnimmer man Teneriffa i flera av målningarna, men de sydliga ökusterna som förekommer oftare finns på Pellinge.

SÄLLSAMMA. Jan Henriksson, bekant för sitt naturfoto, har bland annat skulpterat de här vattensprutande prinsarna i betong. Bild: Kristoffer Åberg

I våras var Schroderus-Gustafsson aktuell på grupputställningen Ett rent Östersjön på Näse gård, och det saltstänkta temat går igen i flera av tavlorna. Förutom regelrätta havsmotiv har hon också målat ett pingvinpar; som en påminnelse om en art vars existens hotas av smältande polarisar.

– Överlag har jag målat ganska mycket fågelmotiv på sistone, säger hon.

Återkommer gör också hennes kvinnoskepnader, målade än med eteriska, än med undflyende drag för att emellanåt existera som uppfyllda av en inre kraft.

Produktiv

Terttu Schroderus-Gustafssons målar mest i tempera, och hon är flitig: Av verken hon ställer ut på Galleria Art Marina i sommar är fler än trettio helt nya. En av hennes personliga favoriter, som minner om barndomens somrar, föreställer en daggdrypande gul näckros som precis slagit ut.

När man besöker Stor-Pellingegalleriet gör man skäl i att också bekanta sig med Schroderus-Gustafssons unika konstkort, målade på handgjort papper, som finns framlagda på förstukvisten. Är man inte annars i konstköpartagen kan man kosta sig på ett vackert kort att ta med sig hem tillsammans med en samling sköna skärgårdsminnen.

Galleriet på Stor-Pellinge, Eidisvägen 261–8, är öppet i juni, juli, augusti.

Öppet lördag-söndag klockan 12–18, andra tider ring tfn 040–705 7461. Öppet också om galleristen Terttu Schroderus-Gustafsson råkar vara hemma då besökare anländer.

Det går också att komma med på båt och lägga till vid Edesudden.

Mer läsning