Fyra häktade för misstänkt dråp – kroppen fördes till skjutbanan i Lovisa

DRÅP. Fyra personer, en kvinna och tre män, häktades i dag i Östra Nyland tingsrätt som på sannolika skäl misstänkta för dråp. En man född 1971 påträffades död i fredags nära skjutbanan i Lovisa. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

En död man påträffades i fredags på en skogsväg i närheten av skjutbanan i Lovisa. Det var en förbipasserande som hittade kroppen, och på grund av märken på yttre våld misstänkte polisen i östra Nyland att det handlar om ett dråp. Dådet genomfördes med ett skjutvapen, meddelar förundersökningsledaren senare.

Polisen tog redan på lördagen fyra personer, en kvinna och tre män, i förvar och nu undersöks deras kopplingar till våldsdådet som polisen utreder som dråp. De fyra personerna begärdes häktade i Östra Nylands tingsrätt på onsdagen som på sannolika skäl misstänkta.

Tidigare på onsdagen är polisen fåordig.

– Förundersökningen är under arbete och för att inte äventyra utredningen vill vi inte i det här skedet berätta mera vare sig om offret, om tillvägagångssättet eller om andra förhållanden relaterade till dråpet, säger kriminalkommissarie Mikko Minkkinen i ett pressmeddelande från Östra Nylands polisinrättning.

Polisen misstänker att våldsdådet begåtts någon gång mellan torsdagen och fredagen, den 8–9 november. Offret har identifierats och det är fråga om en man född 1971.

Förundersökningsledare Minkkinen säger senare på eftermiddagen till Östnyland att dådet genomfördes med ett skjutvapen, men han vill inte i det här skedet uppge vilken typ av vapen det handlar om.

– Vi tror oss ha hittat vapnet. Utöver det går jag inte in i närmare detalj.

Dråpet, som med förundersökningen kan komma att klassas som mord, genomfördes på annat ställe än kroppen hittades. Minkkinen säger att det handlar om flera tiotals kilometer, och polisen uppfattar det som att gärningspersonerna ska ha velat göra sig av med kroppen. Man har också en uppfattning om motivet, men inte heller där vill Minkkinen gå in i närmare detalj. Däremot säger han att de fyra misstänkta personerna, som inte är Lovisabor, av allt att döma kände offret.

– Delvis har vi fått olika berättelser av de fyra misstänkta personerna. Det är lite oklart också för oss exakt vilken relation de och offret har haft. Men min uppfattning är att de var bekanta.

Handlingarna kring dagens häktningsförhandlingar är hemligstämplade utöver de misstänkta gärningspersonernas ålder och namn. Födelseåren är 1978, 1984, 1984 och 1988. Ett samtal till tingsrätten visar också att kvinnan har tidigare domar åtminstone i östra Nyland. Det var i maj 2017 som hon satte sig bakom ratten efter att ha använt narkotika, däribland amfetamin och narkotikaklassade läkemedel. Färden slutade i diket efter att först ha åkt över en cykelväg. Hon dömdes senare för narkotikabrott, rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.

– De har alla haft med polisen att göra, men i vilken utsträckning är jag inte säker på, säger Minkkinen.