Fyra Borgåsimmare tog sig till åldersklassfinal

ÅLDERSKLASSIM. Borgå simmares Malin Lindblom (i färggrann dräkt) grovjobbade i helgen och tog sig till åldersklassmästerskapsfinal på hela sju olika sträckor. Bakom henne ses Cetus Louna Kasvio i svart baddräkt. Bild: BS-PU

Borgåföreningen BS-PU deltar med fyra simmare i de nationella åldersklassmästerskapen i Vasa som ordnas i månadsskiftet november-december.

Borgå simmares William Fagerstedt, Saga Jatkola, Joakim Kuhlberg och Malin Lindblom tog sig till mästerskapsfinalerna på hela 16 olika sträckor totalt. Det blev klart efter att kvaltävlingarna simmades på sju olika orter i helgen, för Borgåsimmarnas del i Esboviken.

– Jämfört med i fjol har vi en simmare färre som gick till final, men å andra sidan så har vi flera finalplatser. Riktigt tufft är också att elva av finalplatserna är i de så kallade heta heaten, alltså där Finlands åtta bästa juniorsimmare tar mått av varandra, säger tränaren Kim Sandberg.

William Fagerstedt grovjobbade och simmade till final på 800, 400, 200 och 100 meter frisim samt på 400 meter medley. Saga Jatkola tog sig till final på 800 meter frisim samt på 100 och 200 meter fjärilsim medan Joakim Kuhlberg är klar för final på 100 meter ryggsim.

Ett veckoslut med många starter blev det också för mångsidiga Malin Lindblom som tog sig till final på 200, 400 och 800 meter frisim, på 200 och 400 meter medley och på 100 meter och 200 meter fjärilsim.

– Våra simmare har blivit snabbare, och speciellt glädjande är att flera simmare slipat sitt kunnande i flera olika grenar, säger Sandberg.

Han lyfter också fram tiderna som positiva. Flera av Borgåsimmarna var på förhand sett så att säga "säkert" i final och har tränat som vanligt under de senaste veckorna, medan simmare som har haft finalkänning tränat lättare för att toppa formen

– Trots det blev tiderna riktigt bra. Jag tror att vi får se ännu bättre tider när finalerna simmas om en månad, säger Kim Sandberg.

Bland de yngre simmarna kan man notera Frans Nyström som tog brons på 50 meter fjäril när distriktsmästerskapen i klassen pojkar 11 avgjordes i söndags. Nationellt sett räckte tiden till en åttonde placering.

Nyström tog en femte plats på 50 meter frisim på utmärkta tiden 33,35, och på 100 meter medley simmade han in som sexa vilket gav en elfte plats i helhetsresultaten. I bröstsim simmade Frans Nyström in som regional sexa, motsvarande en 13:e plats i helhetsresultaten.

Mer läsning