Fynda skolbänkar, växtplanscher, kartor och uppstoppade fåglar

FYNDDAGS. Alla prylglada gör skäl i att söka sig till Strömborgska skolan på lördag. Där ordnas det loppmarknad med alla udda föremål – flygel, uppstoppade djur, diverse möbler – som blivit kvar sedan Ströhö-eleverna tog i bruk sitt nya skolhus väster om ån. Bild: Kristoffer Åberg

Strömborgska skolan finns sedan årsskiftet väster om ån, men mycket av den över hundraåriga skolans gamla inventarier finns fortfarande kvar i de gamla skolhusen i centrum. På lördag har allmänheten en chans att fynda skolbänkar och diverse skoltillbehör från anno dazumal.

Strömborgska skolan har en lång historia i centrala Borgå. Den har varit privatskola, fruntimmersskola, läroverk och under de senaste årtiondena har skolan blivit bekant som Strömborgska högstadieskolan – Ströhö, kort och gott.

Det tegelröda skolhuset vid Runebergsesplanaden byggdes i början av 1960-talet efter ritningar av arkitekten Hilding Ekelund. Kontinuerlig undervisning har också pågått i de gamla trähusen på gården. Biologi, fysik, kemi, träslöjd och hushåll hör till de ämnen som eleverna förkovrat sig i i gårdsbyggnaderna.

Skolans långa historia syns också i skolsalar och förråd; gamla skolbänkar och diverse undervisningsmateriel står för en liten del av alla prylar som samlats på hög under årens lopp.

– En del av grejerna har flyttat med till det nya skolhuset, men mycket finns fortfarande kvar i det gamla, säger Krister Karlsson, ordförande för Hem och skola-föreningen i Strömborgska skolan. I stället för att slänga bort saker ordnar vi en loppmarknad där man kan fynda allt möjligt. Tanken är att man får gå runt i skolan och ifall man hittar något som intresserar så kan man plockadet med sig mot en liten betalning.

I stället för att slänga bort saker ordnar vi en loppmarknad där man kan fynda allt möjligt.

Skolbänkar finns det en hel del av – även gamla tvåsitspulpeter – men också en hel del andra möbler: kontorsmöbler, gamla skrivbord, soffor, bord och stolar, bland dem 200 stycken festsalsstolar som skulle vara perfekta för en ungdomsförening eller liknande. Marimekko-gardiner från 60- och 70-talen, kärl, skridskor, högtalare, videokanoner, OH-projektorer, antika gymnastikbänkar och diverse instrument kan man också stöta på. Till exempel söker en flygel och ett piano ny ägare.

MEMORABILIA. Bland annat en gammal skoluniform var utställd i samband med att Strömborgska skolan firade 150-årsjubileum år 2013. Om just den finns till salu på lördag är osäkert, men säkert är att en massa andra prylar är det. Bild: Kristoffer Åberg

– Tyger, garn och en symaskin av trampmodell finns också kvar i den gamla skolan, uppger Strömborgska skolans rektor Carola Wiksten.

Det är en salig blandning av prylar och memorabilier som blivit kvar i skolhuset i centrum, så den som gillar att fynda udda föremål på loppmarknader kan skatta sig lycklig.

– Jag kan föreställa mig att speciellt olika undervisningsplanscher kan intressera folk. De uppstoppade fåglarna är jag inte lika säker på, men säkert finns det intresse också för dem, säger Krister Karlsson.

Jag kan föreställa mig att speciellt olika undervisningsplanscher kan intressera folk.

Han tipsar också om potentiella fynd i den gamla fysiksalen, till exempel olika linser. Den vetenskapligt intresserade kan med andra ord fynda både ett och annat för kommande hemmaexperiment.

– Allting säljs billigt, målet är att hitta ägare till en så stor del av sakerna som möjligt säger Karlsson.

Pengarna som kommer in via försäljningen går direkt till eleverna, och tanken är bland annat att satsa på trivseln. Hem och skola-föreningen har för avsikt att bland annat skaffa utemöbler och inreda en trevlig altan för Strömborgska-eleverna att trivas på, intill det nya skolhuset.

Loppmarknaden i gamla Ströhö ordnas lördagen den 18 januari klockan 9–13.

Mer läsning