Futurajuniorer till FM-kval efter osannolikt drama – men var ska de spela på vintern?

FM-NIVÅ. FC Futura juniorits P17-killar har tagit stormsteg framåt i sin utveckling och till slut belönades laget med en spelrätt i vinterns FM-kvalserie. Bild: Tommi Willberg

FCFJ:s flaggskepp, P17-pojkarna, skrev ett stycke fotbollshistoria då laget spelade åt sig en plats i vinterns FM-kvalserie. Men trots bragden är läget inte helt problemfritt då stadens planer inte håller tillräckligt bra nivå.

FC Futura juniorits P17-lag gjorde en utomordentligt bra säsong 2017. Laget svetsades samman på ett glädjande sätt och plötsligt kämpade chefstränare Emil Vaaras manskap om tätplaceringarna i sin grupp och en placering i FM-kvalserien 2018. Men tre raka förluster under de avgörande omgångarna såg ut att krossa lagets dröm om avancemang till FM-nivå. I sista omgången krävdes en seger över regerande finska mästarna Käpylän Pallo för att över huvud taget ha chans att knipa en kvalplats som två av de tre gruppernas treor belönades med. Samtidigt skulle C-gruppens trea Ilves förlora mot mellanskiktets lag Tervarit.

Sista omgången: FCFJ slår KäPa för andra gången i år, Ilves kollapsar mot Tervarit och vips, så går Borgåjuniorerna som sista lag till FM-kvalspel 2018.

– Det är förstås fint med en FM-kvalplats. Men huvudmålet att utvecklas som ett lag hade redan uppfyllts. Att vi med bra spel slog KäPa tror jag var en större grej för spelarna, säger Vaara, som efter den sista omgången tog ett telefonsamtal med tävlingschefen innan han skickade meddelande åt sina spelare där han berättade vad de åstadkommit.

En stor grej under den sista matchveckan var att blicka tillbaka på det gångna året. I fjol degraderades laget till division 2, men tilldelades en plats i Ettan då ett lag gav upp sin serieplats. Och nu är FCFJ:s P17-killar klara för FM-kval.

– Jag är jättestolt över mina spelare, säger Vaara.

Men...

Trots en historisk FM-kvalplats och en spelmässigt fantastisk säsong är det inte bara glada miner hos FCFJ. FM-kvalserien spelas under vintern vilket orsakar huvudbry.

– Vi har inte en enda plan som man kan spela på under vintern, säger Vaara.

Ett stort problem. På flera andra orter har man antingen uppvärmda konstgräsplaner eller fotbollshallar. Just nu är det enda alternativet att spela FM-kvalseriens hemmamatcher på någon annan ort. En tråkig smäll åt stadens fotbollskultur.

– Vi skulle gärna vara ett flaggskepp för våra juniorer. Men om vi inte spelar i Borgå så är det garanterat inte lika många som kommer och se på våra matcher. Det ger en lite sur bismak, säger Vaara som tillsammans med sitt bakgrundsteam står inför en stor utmaning också utanför gräsplanen.

Mer läsning