Futura siktar på kort sejour i trean

VIKTIG KUGGE. Anton Britschgi har varit FC Futuras bästa målskytt de två senaste säsongerna. Bild: Andreas Sjöblom

FC Futuras representationslag i fotboll tvingas ta fart från division tre efter åtta raka säsonger i fotbollstvåan. Lagbygget inför nästa säsong är i full gång och målsättningen är spikad: att ta sig tillbaka upp till tvåan.

– Det är ingen hemlighet att missnöjet är stort efter höstens degradering men samtidigt finns det bara en väg att välja och den går uppåt. Vi siktar definitivt på avancemang, säger FC Futuras vice ordförande Petri Lampinen.

Rutinerade Lampinen har själv beslutat att åter snöra på sig fotbollsdojorna och detsamma gäller Mikko Lönnström, som redan den här säsongen gjorde några sporadiska inhopp. Övriga nyckelspelare som med stor sannolikhet fortsätter är Nico Eerola, Dan Majander och målspottaren Anton Britschgi.

– Tränaren Kalle Sorja fortsätter också för åtminstone en säsong framöver. Nästa vecka ska vi alla sätta oss ner och slå fast de slutliga riktlinjerna för den kommande säsongen. Utgångspunkten är att först förhandla om fortsättningen med spelarna från årets trupp och därefter börja på fundera om vi eventuellt måste ta in några förstärkningar, säger Lampinen.

I det här skedet är det till hundra procent säkert att den lediga plats som uppstår i division II inte går till FC Futura.

Trean trots liten gnutta hopp

Ännu för ett par veckor stod dörren till tvåan ännu på glänt för FC Futura i och med att ligaklubben PK-35 meddelade att man gått i konkurs.

Enligt regelverket måste nämligen Bollförbundet börja fylla upp de lediga platserna från följande serienivå och följande i tur att ta Vandaklubbens plats i fotbollsettan var Oulun Palloseura eller Musan Salamat från Björneborg. Bägge klubbarna kvalspelade för en plats i ettan med förlorade mot FC Honka respektive Gnistan.

– Vi visste att vi stod först i tur för en plats i tvåan ifall ärendet behandlas snabbt och förbundet inte hinner spika fast division II-zonerna för nästa säsong. Då skulle vi ha haft förkörsrätt, säger Lampinen.

Tyvärr gick saken inte Borgåklubbens väg. Det är fortfarande oklart om det blir OPS eller MuSa som får den lediga platsen i ettan men eftersom Bollförbundets styrelse hunnit fastställa zonindelningen för nästa säsong betyder det att påfyllnadsprocessen byter form.

– I det här skedet är det till hundra procent säkert att den lediga plats som uppstår i division II inte går till FC Futura, säger Bollförbundets tävlingschef Petteri Lindblom.

– Om OPS tilldelas en plats i ettan fylls den lediga plats som uppstår i tvåan av ett division III-lag från Norra Finlands fotbollsdistrikt och om valet fallet på MuSa så kompletteras serien med ett lag från Satakuntadistrikts division III-klubbar, fortsätter Lindblom.

FC Futura hade naturligtvis tagit emot en plats i tvåan med öppna armar, men å andra sidan är det lönlöst att hänga läpp.

– Det är helt onödigt att spekulera om den här saken. Vi borde ha sett till att behålla vår serieplats genom att spela och inte hoppas på hjälp från kabinettet, säger Lampinen.

En förlust mot fel motståndare kan spoliera hela säsongen. Vi står inför en tuff uppgift men vi är redo att ta an den kommande utmaningen.

Lokalderbyn väntar

Nu får FC Futura i stället fokusera på division III och tittar man på den kommande sommarens motståndare så är det några klubbar som sticker ut.

– Största delen av motståndarna är helt nya bekantskaper men Tikkurilan Palloseura, PK-35 och HIFK:s reservlag ser åtminstone på förhand ut som tre starka opponenter.

Lite derbyprägel är även att vänta eftersom IF Sibbo-Vargarna spelar i samma zon.

– Det ska bli intressant. Harri Laine som är assisterande tränare i Sibboklubben spelade ju hos oss i ett par säsongers tid, vet Lampinen berätta.

Avancemang är alltid en tuff målsättning, oberoende av idrottsgren eller nivå.

– En förlust mot fel motståndare kan spoliera hela säsongen. Vi står inför en tuff uppgift men vi är redo att ta an den kommande utmaningen, säger Petri Lampinen.

Borgålaget startar den nya säsongen direkt efter årsskiftet och första träningsmatchen står på programmet redan den 14 januari.

Fakta

Zonindelning

Helsingforsdistriktets division III-zoner 2017.

Zon 1: Atlantis FC, CLE, EIF/Akademi, EPS, FC Honka/Akatemia, FC POHU, HooGee/2, HPS, LoPa, MPS/Atletico Malmi, Ponnistajat, Tikka.

Zon 2: FC Futura, HIFK/2, I-HK/OMV, KäPa/United, PK-35, PPJ, SexyPöxyt, SibboV, Spartak, TiPS, ToTe, Töölön Taisto.

Zon 3:FC FINNKURD, FC Kontu, HerTo, HyPS, JoKi, LPS, MPS, NJS, PuiU, Reipas, RiPS, TuPS.