Futura höll undan och undvek episk kollaps

STORSTJÄRNA. Futuras Dan Majander och Spartaks Alexei Eremenko jr, före detta utlandsproffs och landslagsstjärna, kämpade mot varandra på mittfältet. Bild: Tommi Willberg

Futura kom starkt tillbaka efter sommarpausen och tog två segrar på tre dygn. Hemmamatchen i onsdags mot Spartak såg ut att bli en överlägsen show, men i stället blev det en het rysare.

FC Futura-Spartak 3–2 (2–0)

Futura kom tillbaka från sommarpausen genom att dundra in åtta raka mål på knappa två timmar och fyrtiofem minuter. De första fem kom i 5–0-segern mot bottenlaget PPJ och så ledde laget mot Spartak i onsdagens hemmamatch med 3–0 efter ett äkta hattrick av Anton Britschgi.

Men sedan blev det skakigt. Minuten efter 3–0-målet kom reduceringen som vid det skedet kändes som ett tröstemål men då gästernas andra mål kom bara tre minuter efter det första tände matchen till ordentligt. Futura höll ändå undan och tog tre viktiga seriepoäng.

– Vet inte vad som hände. De fick en bra boll, fick in den och så fick de lite momentum. Ofta går det ju så där. Man leder med 3–0 och så slappnar man av lite och gör några byten. Vi fick inte riktigt fötterna i gång efter det. Vi blev lite trötta. Men det var en bra vinst ändå, säger Futuras Dan Majander.

Den sista kvarten var en kamp mellan två trötta, frustrerande lag. För Futura var det andra matchen på dryga tre dygn och Spartak kom till Borgå med ett grovt decimerat manskap. Det märktes mot slutet. I slutminuterna blev det riktigt grinigt då Mikko Lönnström blev påtrampad och omkullskuffad av gästernas Dmitrij Gontjarov och målskytten Eetu Salomäki. En varning åt Gontjarov och rött kort åt Salomäki. Slutsiffrorna blev 3–2 med Britschgi som stor matchhjälte.

– Anton har varit bra på träningarna. Det var på tiden att han får tre mål i samma match. Han har väl 14 mål gjorda nu. En viktig spelare för oss, säger Majander.

Eremenko jr i farten

I Spartaks led fanns en spelare som glänste över alla andra: före detta landslagsspelaren Alexei Eremenko jr, med förflutet i bland annat italienska Serie A och ryska ligan. Den hetlevrade mittfältsmotorn var ständigt farlig och retade gallfeber på hemmapublik, motståndare – och i viss mån domare och lagkamrater också.

– Eremenko jr kanske inte rör sig så mycket mer, men visst håller han boll ganska bra. Det finns ingen med den där skickligheten och bollkontrollen på den här nivån. Hans fötter rör sig snabbt fast han inte orkar springa lika mycket som tidigare. Jag har inte spelat mot någon sådan tidigare. Märker att han är en tuff lirare, säger Majander.

Mer läsning