Furunäs skippade lunchen och satsar på begravningskaffe – smörgåstårtan är ett säkert kort

NYGAMMALT. Cateringverksamhet och beställningsuppdrag står på programmet hos Furunäs då lunchserveringen stängts ner. Bild: Daniel Andersson

För drygt två år sedan fick Furunäs i Borgå nya ägare. Nu förändrar de verksamheten i den anrika restaurangen.

Matheus Nyman, den ena av de två ägarna, står nöjt och blickar ut mot Gamla stan och ån som skymtar fram mellan trädkronorna vid Furunäs paviljong.

– Det är verkligen Borgås bästa utsikt. Men man kunde rensa backen lite grann så skulle man se ännu bättre, konstaterar han och får medhåll av kompanjonen Joakim Rikberg, den andra delen av duon som tagit över Furunäs.

1912 stod det välkända huset på Näse sten klart och har under många år serverat lunch åt Borgåborna. Men nu blåser nya vindar i det gamla huset. Man har upphört med lunchserveringen och i stället fokuserar man på minnesstunder och cateringuppdrag. De två killarna är drivna och känner att de börjar få flyt på företagarlivet, även om båda är nya inom egenföretagande.

– Det är klart att det kan vara jobbigt vissa stunder som ny företagare, men just nu går det väldigt bra och ser ljust ut, säger Nyman som själv arbetade på restaurangen innan han tog över.

Uppfräschningen av matsalens ytor har de två killarna gjort för egen maskin.

– Nu andas färgskalan på väggarna mer nutid, konstaterar Rikberg.

Att satsa på minnesstunder har varit lyckat och begravningar hålls från onsdag till söndag vilket betyder att en stor del av veckan går åt till att ställa i gång för begravningskaffe.

– Nu kan vi ta emot flera begravningsgäster när vi kan göra det också före klockan ett på vardagarna eftersom vi inte behöver vänta på att lunchgästerna har ätit klart och lunchen är bortstädad, säger Joakim Rikberg.

Smörgåstårtan är fortfarande det populäraste tilltugget på minnesstunder.

– Men vår fisksoppa har även vunnit stor popularitet.

Att verksamheten just nu går bra beror mycket på att man satsat på cateringverksamhet för olika tillställningar.

– Vi har bland annat ordnat födelsedagsfester för flera personer som firat jämna år.

På planeringsstadiet har killarna även att iordningställa Furunäs-husets övre våning, som i dag inte utnyttjas. Men att få ekonomin att gå ihop är inte alltid lätt. Serveringen av buffélunch avslutades eftersom det blev ekonomiskt ohållbart. Killarna leker med tanken att det kunde vara lättare att driva lunchservering i den allt hårdare konkurrensen om restaurangen hade varit mer centralt belägen.

– Det gick ut pengar men inget kom tillbaka, så vi var tvungna att tänka om, konstaterar delägarna.

Sedan lunchserveringen avslutades har finanserna gått bättre och de två killarna ser ljust på framtiden. De överväger även att under sommartid återuppta lunchserveringen om efterfrågan finns. De två killarna är än så länge positiva inför framtiden och hoppas att Furunäs kommer finnas kvar och utvecklas.