Som tur är finns det mängder av olika typer av lån på marknaden och att låna pengar har aldrig varit enklare. I takt med att det blivit lättare och snabbare att låna pengar, så måste du som låntagare ta mer ansvar och se till att valen du gör är genomtänkta.

Det finns flera faktorer som du som privatperson eller företag bör tänka på innan man lånar pengar, oavsett om det är ett stort eller litet lån. Börja med att överväga följande:

Låna utan eller med UC?

Den enda skillnaden mellan att låna med eller utan UC är att låneinstitutet hämtar sina kreditupplysningar från ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Det kan dock vara fördelaktigt att låna snabblån utan uc eftersom det påverkar inte din kreditvärdighet, vilket medför att du får bättre villkor och har större chans att bli beviljad lån.

Har jag råd att betala av lånet?

Den som tvekar angående sina möjligheter att betala av lånet, bör inte skicka iväg någon låneansökan. Du ska inte förlita dig på eventuella löneökningar eller förbättringar i din finansiella situation. Om den nuvarande ekonomiska situationen inte täcker upp lånekostnaderna är chanserna stora att det kommer att bli svårt att betala i framtiden också.

Hur ser låneavtalet ut?

Långivare måste bistå med all nödvändig information gällande låneavtalet, men det är låntagarens (din) uppgift att läsa igenom och förstå allt som står i villkoren. Skriv aldrig under på något som inte är tydligt, fråga istället långivaren och be denne förklara det som verkar luddigt. Det är viktigt att få klarhet i vad som gäller, och en hjälpsam kundsupport är ett gott tecken på en pålitlig långivare. Saker att hålla koll på i avtalet är bland annat: löptiden (när lånet ska vara återbetalt), månatliga betalningar, andra avgifter, räntor och om lånet är fixerat eller om det finns möjlighet att ändra avbetalningsbeloppet under låneperioden.

Är långivaren pålitlig?

De flesta långivare som finns på marknaden idag är pålitliga. Men tyvärr finns det undantag som du bör se upp för. Genom att göra lite efterforskning och lägga ner lite tid på att välja långivare, undviker du att skriva avtal med ett oärligt finansbolag. Här kan Matchbanker.fi hjälpa dig. Matchbanker är en jämförelsetjänst som hjälper dig att hitta det lån som passar dig bäst. Fördelen med att använda Matchbanker är att du inte behöver ansöka om flera lån utan att känna till dina chanser. Genom Matchbanker ökar du sannolikheten markant för beviljade lån som passar dig.

Är det nödvändigt att låna?

Många har svårt att skilja på behov och önskningar. Oavsett vilken anledning som ligger bakom låneansökan, är det viktigt att vara säker på att lånet är nödvändigt och inte bara en impulsiv önskan. Spendera lite tid på att överväga för- och nackdelar med att låna pengar. Ofta märker du efter en tid att du kanske inte behövde låna pengar iallafall. Det är alltid bra att fundera på saken.

Alla dessa punkterna är viktiga att fundera över för att kunna fatta ett klokt och genomtänkt beslut.