Fullspäckad vecka när Lovisa firar Finland

ARRANGÖRER. B-G Schauman, Jaana Laine , Anton Lindborg, Leif Eriksson, Agneta Longhurst och Sini Näppä deltar i arrangemangen i Lovisa. Bild: Max Nyberg

Självständighetsdagens firande i Lovisa kretsar kring idrottshallen. Det bjuds på en hel del dansande och dessutom fyrverkerier.

Det finns en hel del att göra i Lovisa när det blir dags att fira självständighetsveckan och Finlands 100-årsjubileum – både högt och lite mindre högt.

Sini Näppä, kulturproducent på staden, säger att största delen av evenemangen äger rum i idrottshallen där också träffen med pressen nu äger rum. Basketövningarna i bakgrunden påminner om att det krävs en del planerande att få utrymmet att likna en balsal. Det ska ändå ordna sig, lovas det. Och valet av ställe är logiskt.

– Temat är tillsammans. Här finns stora utrymmen där många får plats på en gång, säger Näppä.

Fest och sång

Firandet börjar med barn och unga och bal, där man delar upp de 1 500 eleverna i tre grupper. Således får 500 elever per gång klä sig i festskrud och försöka sig på danserna. Anton Lindborg från stadens kulturtjänster uppger att lågstadierna har sina egna danser, medan högstadierna har sina.

– Musikinstitutet står för musiken, och det är live.

Sini Näppä tillägger att skolorna redan fått förbereda sig.

– De har övat på danserna. Så har vi inte heller glömt barn i dagisålder. De har sin egen fest den 7 december, alltså på torsdag. Där ligger fokus på sång, där man bland annat har en helt nyskriven låt.

För allmänheten kan balen kvällen före självständighetsdagen vara av intresse. Det är också höjdpunkten på festligheterna, där man börjar med traditionell dans för att lite senare under kvällen övergår till lite ledigare toner. Man börjar med Loviisa Big Band, medan Merciless Rockers bjuder på rockigare tongångar senare på kvällen.

– Det vore kul om deltagarna noterar jubileumsåret i kläderna, till exempel med kläder från vissa årtionden, säger Näppä.

Höjdpunkten på kvällen äger rum vid midnatt då alla, också de som inte deltar i balen, får ta sig ut till stranden bakom hallen för att se på fyrverkerierna.

Leif Eriksson, chef för kultur-, och fritidsväsendet, tillägger att det också blir servering under festen.

– Som det bör sig när det är bal finns det också "destillerade drycker". Vi vet inte hur många som kommer, men man är också välkommen att titta in och prata lite med sin granne. Man måste inte ens dansa.

Också högtidligt

Självständighetsdagen för sedan med sig de traditionella evenemangen – däribland kransnedläggning vid hjältegravarna. B-G Schauman från Lovisa reservofficersklubb säger att man strävar efter att ha en krans per grav, och att man ännu kan delta som frivillig kranstillverkare om man vill.

– Det behövs ännu några. Lovisa har en hel del hjältegravar.

På grund av de många gravarna kommer man inte heller att ta steget ut i samband med hedersvakten. På andra orter strävar man efter att ha en vakt vid varje grav, där vakten är i samma ålder och kön som den avlidna. I Lovisa letar man efter frivilliga, men är inte så noga med ålder eller kön.

– Målet är att ha en fin tillställning.

Tidtabellen är planerad så att den som deltar också hinner via gudstjänsten till stadens självständighetsfest som också den äger rum i idrottshallen, klockan 14. Sini Näppä påpekar att själva dagens festligheter är de högtidligaste bland programmet.

– Som festtalare har vi fått Päivi Storgård. Hon är aktuell med sin bok om presidenternas fruar, så temat är aktuellt.

B-G Schauman tillägger att det dessutom finns möjligheter att få skjuts.

– Reservofficersklubben sköter om att de äldre personer som behöver skjuts får åka bil.

Självständighetsveckan i Lovisa

Mera detaljerat program finns på Lovisa stads webbsidor.

Klicka här för att anmäla intresse för hedersvakten.

Det finns också en hel del konstutbud i samband med veckan.

Bal för alla Lovisabor den 5 december i idrottshallen. Gratis inträde. Servering.

Självständighetsdagens fest i idrottshallen den 6 december klockan 14.

Mer läsning