Före detta Borgåbo projektchef under toppmötet i Helsingfors

PROJEKTCHEF. Borgåbördiga Peik Mattheiszen från företaget Aura Productions har varit med och organiserat infrastrikturen som krävs då journalister från de stora amerikanska nyhetsorganisationerna invaderar Helsingfors under toppmötet. Bild: Janica Lönn

På måndagen stängdes halva Helsingfors ned medan toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ägde rum. Staden fylldes av journalister från hela världen. Att få allt i ordning i tid har varit ett stort jobb men Borgåbördiga Peik Mattheiszen har antagit utmaningen.

– Min uppgift i dag är att springa runt och se till att allt fungerar som det ska. De amerikanska journalisterna gör sina sista sändningar på tisdagsmorgonen. När de blir klara är det dags för oss att börja packa ihop all utrustning och förvandla lokalen tillbaka till sin ursprungliga form, säger Peik Mattheiszen, projektchef på bolaget Aura Productions.

Företaget sköter om att de amerikanska journalisterna från de stora nyhetsorganisationerna CNN, CBS och Fox News har den infrastruktur de behöver då de gör sina sändningar från Allas Sea Pool i Helsingfors.

Tidningen Östnyland når Peik Mattheiszen på måndag förmiddag, då han hinner med en kort intervju per telefon. Av bakgrundsljudet att döma befinner han sig just då i stormens öga.

Han ber om ursäkt medan han navigerar sig förbi en säkerhetskontroll bemannad av både vakter och poliser från Skyddspolisen för att hitta en tystare vrå där han kan prata en stund med ÖN.

Aura Productions är ett relativt litet produktionsbolag men enligt Mattheiszen har den feedback de fått av sina amerikanska gäster varit mycket positiv.

– De har varit mycket nöjda. När toppmötet blev aktuellt för några veckor sedan blev vi inkopplade via en bekant som utforskade vilka lokaler i Helsingfors som kunde användas av de stora nyhetsorganisationerna. Finlandiahuset var deras första alternativ men efter att vi visade dem Allas Sea Pool blev de alldeles förtjusta. Härifrån ser man de vackraste sidorna av Helsingfors på en gång.

Efter att lokalen var bekräftad började grovjobbet för produktionsbolaget.

– Det handlar om att fixa en massa teknik som till exempel monitorer, lampor och solskydd. Givetvis tar nyhetsorganisationerna med sig en stor del av det de behöver men det är vårt jobb att se till att allt fungerar. Vi har också anställt en massa makeupartister och assistenter som tar hand om journalisterna och deras gäster, säger Mattheiszen.

Tufft jobb

Att ställa i ordning inför ett så stort evenemang som toppmötet i Helsingfors för med sig en hel del utmaningar.

FIN LOKAL. Då Peik Mattheiszen hjälpte representanter från de amerikanska nyhetsorganisationerna att hitta en lokal för några veckor sedan blev de förtjusta i Allas Sea Pool. Bild: Janica Lönn

– Vi har tvingats bygga ganska mycket nytt. Det fanns till exempel inte alltför många konferensrum vid Allas Sea Pool. För min del har utmaningen varit att hålla koll på att allt sker och att hyra in folk enligt behov. De absolut stressigaste stunderna inträffar då det sker oväntade ändringar i sista minuten.

Hela produktionen har varit en otrolig utmaning och Mattheiszen ser både positiva och negativa sidor i de ytterst arbetsamma veckorna han har bakom sig.

– Det har varit väldigt spännande att träffa nya människor och knyta kontakter med de stora nyhetsorganisationerna. Det är klart att ett sådant här stort evenemang utgör en enorm möjlighet för ett produktionsbolag som vårt. Om man gör bra i från sig kan man förvänta sig att bli kontaktad i framtiden. Å andra sidan har jag bokstavligen somnat framför min dator tre dagar i sträck efter att ha jobbat till klockan sju på morgonen, det vill säga någon timme innan jag måste börja jobba igen.

För Peik Mattheiszens del består resten av måndagen, då toppmötet äger rum, av att febrilt springa runt och hålla i alla trådar.

– I dag gäller det att se till att allt fungerar som det ska, säger han innan han ger sig ut i stormen igen.