Full fräs på Kabbölefjärden i morgon

På lördag ordnas Kabböle Race – en av den östnyländska båtsportssäsongens absoluta pärlor. Bild: Tommi Willberg

BÅTSPORT En av båtsportsfolkets stora favoritdagar är bakom knuten igen. I morgon går nämligen årets Kabböle Race av stapeln och både stora och små motorer vrålar på Kabbölefjärden.

I morgon samlas båtsportsfolket i Kabböle hamnområde igen för att vara med om årets upplaga av Kabböle Motorbåtsklubbs årliga storevenemang Kabböle Race. Arrangörerna slog fast riktlinjerna för evenemanget redan för ett halvår sedan.

– Första planeringsmötet hade vi i februari. Det finns mycket att komma ihåg såsom lovansökningar och bestämmande av tävlingsdatum, berättar motorbåtsklubbens ordförande Eva Sederholm 48 timmar före den första tävlingsstarten, som ska skickas i väg klockan två på eftermiddagen i morgon.

Väl planerat, hälften vunnet gäller tydligen också då man arrangerar tävlingar.

Nu är allt är klart för motorbåtsportsfesten, eller?

– Allt börjar vara klart, jo! På fredag kväll har vi sista träffen och kollar att allt är i skick.

– Det här är ett av de större evenemangen som lockar mest folk. En del kommer bara för att tävla, många kommer på plats med egen båt och följa tävlingen, säger Sederholm.

Man kan alltså räkna med fart och farliga situationer, speciellt om vädret spelar förarna – och åskådarna – ett spratt.

– Det brukar hända och ske mycket, säger Sederholm om evenemanget som bjuder på några fartfyllda timmar av motorbåtssport.

Tävling och fest

Sederholm är inne på sitt andra år som ordförande men rutinen finns redan där, inte minst tack vare en aktiv skara funktionärer. Den lokala föreningen satsar stort på det åskådarvänliga heldagsevenemanget. På morgondagens tävlingsprogram finn sammanlagt hela sexton olika tävlingsklasser för både bruksbåtar och sportbåtar.

Förutom dragplåstret, den fartfyllda tävlan ute på Kabbölefjärden, ordnas också ett lotteri och efter att klassegrarna fått sina pokaler fortsätter festen hela kvällen lång.

– Det finns program för hela dagen. Cafét är öppet och därifrån får man dricka och något smått att äta, berättar Sederholm.

På kvällen blir det dans då ett band uppträder på Café Kabböle Marina, vars uteservering lär ha gott om besök.

Kabböle Race, tävlingsklasser:

<5 hästkrafter

<15 hk

<25 hk

<50 hk

<75 hk

<100 hk

>100 hk

Swing Cup

Swing Extreme Cup

TG Cup

– I tävlingsklasserna 15-100 hk ordnas skilda tävlingsklasser för bruks- och sportbåtar.