FSSM i hemmaspåret är alltid något speciellt

FSSM-HUNGER. Joachim och Johan Gustafsson har varit oerhört jämna sinsemellan den här vintern. I FSSM jagar östnylänningarna framgång i IF Femmans färger. Bild: Andreas Sjöblom

Finlands Svenska Skidmästerskaps inleds på fredag i Kokon idrottscentrum. Där samlas svenskfinlands längdåkarelit – bland dem bröderna Joachim och Johan Gustafsson.

Det var elva år sedan Borgå och Akilles senast stod värd för FSSM-tävlingarna. På fredag förmiddag inleds svenskfinlands superhelg i Kokon idrottscentrum då de alltid lika spännande sprinterna står på programmet. Morgondagens program är de individuella distanssträckorna och helgen avrundas med stafetter på söndag.

För Gammelbybröderna Joachim och Johan Gustafsson, numera aktiva i IF Femmans färger, har FSSM alltid haft en speciell plats i hjärtat.

– Det finns större tävlingar, men det här är speciellt då hela svenskfinland är med, säger Johan och får medhåll av brodern.

I FSSM möter man goda tränings- och tävlingskompisar och att banan slingrar sig i så bekant terräng gör det hela ännu läckrare.

– Nog ger det en extra kick, säger Joachim.

Vad är det bästa FSSM-minnet?

– Jag har vunnit i den allmänna klassen tre gånger. Den första segern var den bästa. Det är klart att segrarna i juniorklasserna då kändes stora men på efterhand är segrarna i allmänna klassen större, säger Joachim.

– Mitt bästa minne är då jag vann 30 kilometersloppet i Borgå 2006. Jag vann klart och det var väl Akilles första seger sedan 1930-talet, sade nån åt mig efteråt, berättar Johan.

Jämn inbördestävlan

Bröderna väljer att stå över fredagens sprint. Huvudfokus är på det individuella 15-kilometersloppet som körs med fristil – något som passar bröderna bra.

– Banan är lite av det lättaste laget och jag vet att många åkare är i bra skick. Men nog är det segern som man jagar, säger Johan.

– Jag har inte så noga målsättningar. Jag ska skida så hårt jag kan och se hur långt det räcker. Det blir jämnt och småsaker kan avgöra. Om man har dåliga skidor kan det vara kört. Om allt lyckas så kan jag ta medalj, säger Joachim.

Även om brödernas kommentarer beträffande målsättning och förväntingar skiljer sig en del kan man förvänta sig en olidligt jämn inbördes kamp. Det är rentav löjligt hur liten skillnaden mellan Gustafssons varit i de senaste loppen.

– I en tävling var skillnaden en halv sekund, sedan var det 1,2 och 1,4 sekunder mellan oss. Brorsan har 7–5 i inbördes tävlingar så han har en liten fördel, säger Joachim med ett skratt.

– Vi är otroligt jämna, säger Johan.

Så kan man väl säga.

Veteran-VM

I söndagens stafettävlingar är siktet likaså ställt på medalj. I förhandsspekulationerna lyfts både IF Minkens och IF Femmans namn upp, men man bör inte heller glömma östnylänningarna då man talar om medaljkandidater. Hur lagen delas upp kan också spela stor roll.

Efter FSSM blir nästa större tävling veteran-VM som i år tävlas i Schweiz. Medaljjakt gäller också där. Säsongen kulminerar i FM – säsongens stora pärla där man får mäta sig med nations- och världstoppen.

Fredag: kl. 15.00 Sprint (klassisk)

Lördag: kl. 11.00 individuella lopp (fristil)

Söndag: kl. 10.00 stafetter (k+f)

Tävlingar ordnas i olika junior- och seniorklasser samt i allmänna klassen.

Mer läsning