Frustrationer under en polerad yta

RELATIONSDRAMA. Lars Noréns Episod pendlar mellan humor och drama, med dialogen och våra inre rum i fokus. Bild: Urban Jörén

Sex människor i ett avskalat rum stöts och blöts mot varandra i ett persondrama med glättig yta och en alltmer tilltagande svärta i Lars Noréns uppsättning Episod.

Dramatikern Lars Norén, känd som demonregissör, vilket han själv förnekat, har stuckit ut med tunga samhällskritiska pjäser som Personkrets 3:1, Skuggpojkarna och Terminalpjäserna 1–9.

I enaktaren Episod på Svenska Teatern visar han upp en kanske mindre bekant humoristisktdråplig sida, låt vara med bibehållen känsla för de mörka undertonerna.

För förverkligandet står Jupither Josephsson Theatre Company, ett fristående scenkonstkompani som strävar efter att öka utbytet och samproduktionen mellan teatrar i såväl Europa som olika städer i Sverige. Urpremiären var i Malmö i våras.

Möten

Tre par möts på bostadsvisning. Det yngsta paret, gestaltat av Isak Hjelmskog och Elisabeth Wernesjö, har livet framför sig och väntar tillökning. Medelåldersparet, mitt i livets hets, spelas av Mitja Sirén vid Svenska Teatern och Cecilia Lindqvist medan husägarna, som tvingas sälja sitt hus på landet, representeras av Jonas Sjöqvist och Åsa Persson.

Gemensamt för dem alla är parrelationer som har eller håller på att krackelera. Trots en ständigt pågående dialog talar man ofta förbi varandra eller bara missförstår varandra fri- eller ofrivilligt. Det tar sig småningom formen av en frustration och ibland en direkt vrede, som otyglat forsar fram när den polerade ytan briserar.

Om platsen är utgångspunkten, regin medvetet statisk och scenografin avskalad, ger den vardagligt banala dialogen utrymme för såväl skratt som igenkännande.

Alla är vi i grunden likadana, var och en av oss bär på drömmar som håller på eller redan slipats ned till rudiment av vad de varit och med åren övergått i brustna förhoppningar, livsleda och frustration.

MEDELÅLDERS. Mitja Sirén och Cecilia Lindqvist spelar ett av paren vars relation håller på att krackelera i Lars Noréns enaktare som gästspelar på Svenska Teatern i höst. Bild: Urban Jörén

Krockar och humor

Pjäsens sex utmärkta skådespelare står för en föreställning där tre generationers parförhållanden vecklas ut genom dialogens många upprepningar, sammanstötningar men också dråplig humor.

Mitja Sirén är den blaserade medelåldersmannen som med sin sävliga framtoning visar att han har svårt att dra jämnt med sin hustru. Det unga paret försöker för sin del ännu lappa ihop det som går att lappa, men det bär redan i väg utför.

Sorgligast men också mest komiskt är husägarparet. Åsa Persson gör en tragikomiskt gripande tolkning av en deprimerad och psykiskt instabil person, på väg att fjärmas från yttervärlden. Jonas Sjöqvist gestaltar med stor intensitet en man som söker efter värme och bekräftelse men med ett maniskt pladder om trivialiteter som förbluffar dem som kommit för att spekulera på ett husköp och inget annat.

Episod visar att skörheten vi bär med oss är existentiell för människan och mellan de väl tajmade känsloutbrotten skymtar också den medmänskliga värmen och försöken till förståelse.

Pjäsen är knappast genomgripande men den har sina poänger

Att koka soppa på en spik har nämligen sina risker. Lars Norén klarar av det utan darr på ribban och har dessutom förstått att banta ned speltiden till en för tittaren lämplig nivå.

Samarbete på Svenska Teaterns Amos-scen/Stora scenen.

Av: Lars Norén.

Regi: Sofia Jupither.

Scenografi: Erlend Birkeland.

Ljus: Ellen Ruge.

Ljud: Michael Breschi.

Mask: Rebecca Afzelius.

I rollerna: Cecilia Lindqvist, Malmö Stadsteater; Isak Hjelmskog, Kulturhuset Stadsteatern; Åsa Persson, Jupither Josephsson Theatre Company; Mitja Sirén, Svenska Teatern; Jonas Sjöqvist, Jupither Josephsson Theatre Company; Elisabeth Wernesjö, Uppsala Stadsteater.

Finlandspremiär: 12.9.18.

Speltid: ca 1 t 5 min utan paus.

Visas 7 ännu gånger t.o.m. den 20.9.

Mer läsning