Frukter i sten och metall intar tidigare tvätteri

SKULPTÖR. Aaron Heino är aktuell på Galleria Pesula i Nickby med en serie skulpturer i sten, aluminium och stål. Bild: Marko Pylvänäinen

De högklassiga utställningarna avlöser varandra på nyöppnade Sibbogalleriet Galleria Pesula. Galleriet är inhyst i Nickby mentalsjukhus tidigare tvätterilokaler och i mars är det skulptören Aaron Heino som fyller rummen med frodiga skulpturer i hårda material.

Utställningen går under rubriken In and on och presenterar Aaron Heinos (f 1977) skapelser gjorda av sten, aluminium och stål. Förlagan till motiven hittar han i naturens organiska former, och med dem som utgångspunkt bygger han vidare med komplexa former, fulla av primitiv kraft, som resultat. Spännande linjer och materialkollisioner får skulpturerna att formligen vibrera av livskraft.

Aaron Heino har gjort en spikrak karriär sedan studierna vid Lahden Taideinstituutti, och numera bor och arbetar han i Helsingfors. Bland annat var han i höstas en av de unga skulptörerna som fick delta i utställningen Stenens tid som Gösta Serlachius-museet ordnade för att hylla Harry Kivijärvis konst.

Heinos verk har också setts i Borgå. Så sent som 2015 var han aktuell med verket LINK som han gjorde tillsammans med Kirsi Kaulanen.

Det är konstnärerna själva som driver det tvärkonstnärliga galleriet. Lokalerna ägs av Sibbo kommun och nyttjas av Sibbo konstnärer rf. Under sommarmånaderna använder kommunen lokalerna för sina egna utställningar och tillställningar.

För den som är intresserad av att höra mera om Aaron Heinos skapande kan träffa honom på Pesula Galleria i Nickby den 23 mars klockan 12–15. Utställningen på Pesula Galleria, Pilvilinnavägen 2, Sibbo, pågår den 6–30 mars.

Mer läsning