Fritt fram för att svettas utomhus i grupp – coronarestriktionerna luckras upp

Nu lättas coronarestriktionerna upp i hela östra Nyland, lite i taget. Parkgymnastiken kör i gång i Borgå på måndag och också i Lovisa får vuxna svettas utomhus i grupp. På kommunernas webbplatser finns de aktuella begränsningarna angivna. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Coronaläget i de östnyländska kommunerna har lugnat sig efter förra veckans statistikhopp i valborgsfirandets efterdyningar. Sakta men säkert börjar restriktionerna luckras upp och bland annat får vuxna motionera utomhus i grupp.

– Det återstår att se om det vackra vädret på Kristi himmelsfärdsdag påverkar coronasiffrorna, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen i Borgå. Jag förstår att alla är trötta på restriktionerna och vill röra sig tillsammans när vädret är vackert, men försök orka med munskydd och säkerhetsavstånd lite till.

Smittläget i Borgå är för tillfället lugnt även om smittfallen ökade något veckan efter första maj. Då konstateras 18 coronavirussmittade och 98 personer exponerades för viruset. En massexponering konstaterades också och en coronavirussmitta i Pääskytien koulu.

Fallet uppdagades den 12 maj och den smittade är försatt i isolering, medan de cirka 10 personer som exponerats för smittan är i karantän. De exponerade och deras vårdnadshavare har informerats av skolans rektor. Skolgången i Pääskytien koulu fortsätter i normal ordning på måndag.

dos 2 avboka i god tid om du är på stugan. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

– Vi följer upp coronaläget regelbundet, säger Ann-Sofi Silvennoinen. Positivt är att Borgåborna är aktiva och vaccinationstakten bra, mer än 42 procent har redan fått sin första vaccindos.

Friare försommar

En spruta är inte saliggörande, även om den ger ett visst skydd mot coronaviruset, och i nuläget har 4 procent av Borgåborna fått sin andra vaccindos. Ungefär lika många har fått två sprutor i Lovisa, Lappträsk och Sibbo – däremot har ungefär 10 procent färre Sibbobor fått sitt första vaccin (se faktaruta).

Coronavaccineringarna framskrider enligt följande i de östnyländska kommunerna. Läget den 14.5:

Borgå:

42,3

procent har fått den första vaccindosen, 4,5 procent den andra.

stadens webbplats finns det aktuell information om coronaläget och om rådande restriktioner.

Lovisa:

44,4

procent har fått den första vaccindosen, andra dos 5,4 procent den andra.

stadens webbplats finns det aktuell information om coronaläget och om rådande restriktioner.

Sibbo:

32,8

procent har fått den första vaccindosen, 4,5 procent den andra.

kommunens webbplats finns det aktuell information om coronaläget och om rådande restriktioner.

Lappträsk:

41,0

procent har fått den första vaccindosen, 4,5 procent den andra.

kommunens webbplats finns det aktuell information om coronaläget och om rådande restriktioner.

I hela Östnyland går man hur som helst mot en friare försommar. Coronarestriktionerna avvecklas gradvis från och med den 17 maj och då blir det bland annat fritt fram för barn och unga (födda år 2001 eller yngre) att delta i idrottstävlingar, gå matcher och delta i lägerverksamhet; även övernattning är tillåtet och deltagarantalet begränsas inte längre inomhus.

Vuxnas hobbyverksamhet kör i gång samtidigt, utomhus. Redan på måndag körs det första parkgymnastikpasset i Borgå och samtidigt är det fritt fram för promenadsugna seniorer att traska på i grupp. Värt att observera är att utomhusplanernas omklädningsrum hålls stängda, och att gympa inomhus i grupp blir eventuellt möjligt först efter den 31 maj.

Simma i havet

Gymbesök på stadsdrivna gym i Borgå och Lovisa är förbjudna maj månad ut, det vill säga så länge som gruppverksamheten för vuxna inomhus i stadens lokaler är avbruten. I Sibbo är det däremot möjligt också för vuxna att gymma i allaktivitetshallens motionssal från och med måndag 17 maj – men i begränsad utsträckning och mot förhandsbokning.

Försök orka med munskydd och säkerhetsavstånd lite till.

Simma får man göra ute. Borgå simhall öppnar för allmänheten den 26 juli, och före det är det skolor, simskolor och föreningar som får plaska på i bassängmiljö. Sommarens underhållspaus håller dessutom hallen stängd under några sommarveckor.

Skolornas vårfester ordnas på samma sätt som i fjol, det vill säga i de egna klasserna, och gymnasiernas skolavslutningar ordnas för abiturienterna, utan publik.

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts riktlinje är att privata tillställningar från och med den 17 maj begränsas till högs sex personer. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förbjuder för sin del alla offentliga sammankomster och evenemang, både inomhus och utomhus, fram till den 31 maj.

En tydlig fingervisning om att coronasituationen förbättrats är också att den regionala coronaavdelningen i Näse läggs ner den 31 maj.