Frisörsalongen är hennes andra hem

VÄNNER OCH KOLLEGER. Catharina Rosenqvist och Malin Kajander har många gemensamma år bakom sig i salongen.Bild: Marit Björkbacka

Då Catharina Rosenqvist på nionde klassen valde praoplats hos Benita Kajander kunde hon knappastföreställa att hon 35 år senare ännu skulle arbeta på samma plats.

Så gick det, och det är något hon inte har ångrat. Det har gett henne en möjlighet till att dagligen utnyttja sina kreativa talanger och umgås med kunder som under årens gång har blivit nära och kära.

– Här får jag förverkliga mig själv. Jag tycker om att såväl se resultatet av mitt arbete som nöjda kunder, säger hon om arbetet i Hårgalleri Salon Eliza.

Arbetskamraterna har med åren blivit som en andra familj för henne. Privat bor hon tillsammans med sin familj i Sannäs.

Benita Kajander var hennes chef då hon inledde en läroavtalsutbildning till frisör genast efter grundskolan. I dag är det Benitas dotter Malin Kajander som håller i trådarna.

– Malin var sex år gammal när jag började. Jag minns hur hon brukade komma till salongen och satt vid köksbordet där jag lärde henne engelska.

I dag är de arbetskamrater utan att känna av någon märkbar åldersskillnad.

Hårgalleriet var en av de första i Borgå som började med sedvänjan att hyra ut frisörsstolar i stället för att ha anställd personal. Det innebar en omställning också för Rosenqvist. Hon blev egenföretagare inom hårsalongens verksamhet.

Arbetet som hårfrisör är ständigt utvecklande. Hon följer gärna med trender och upplever att hon tillsammans med arbetskamraterna får en bra möjlighet att hänga med i utvecklingen.

– Det är snabba förändringar och därför deltar vi i många kurser. I vår far vi exempelvis till Parma i Italien på kurs för att lära oss mer.

Tillsammans med sina arbetskamrater deltar hon också i modevisningar genom att skapa frisyrer och makeuper.

– En orsak till att jag känner att jag är i rätt bransch och på rätt plats är att jag får gör så varierande saker. Vi är ett team i vilket vi inspirerar varandra.

För sex år sedan utbildade hon sig tillsammans med de övriga frisörerna till ekofrisör. Målsättningen var att skapa en holistisk helhet kring frisörbesöken.

– Ett besök skall vara trivsamt och inge en bra känsla hos kunderna.

Det var också trivsamhet som var hennes första reaktion då hårgalleriet år 2000 flyttade till sina nuvarande utrymmen på Fredsgatan.

– Det var som att stiga in i ett hem, utbrister hon spontant.

Den känslan finns kvar än i dag och gör att hon stortrivs med sitt yrkesval.