Frisbeen svävar långt i Virvik – på fredag ordnas en öppen tävling

"GRYMT LYFT". Frisbeegolf, eller discgolf som sporten också kallas, har under de senaste åren blivit väldigt populärt framför allt i södra Finland. Bild: Tommi Willberg

Lokala föreningen Korkealiito trappar upp sin verksamhet. I eftermiddag ordnas föreningshistoriens första veckotävling i Virvik.

En frisbee glider stadigt genom luften och klingar in i korgen andra hålet på Hornhattula. Det är Lasse Yrjölä, ordförande i lokala frisbeegolfföreningen Korkealiito, som just sänkt ett kast på sju meter med sin putter.

– Det var väl 2014 som jag med ett kompisgäng inofficiellt grundade Korkealiito. Vi ville vara den första frisbeegolfföreningen i Borgå, berättar han.

– Sporten har ett grymt lyft och populariteten bara ökar. Det har lett till att det blir allt flera av frisbeegolfbanor. Speciellt i södra Finland och speciellt i Sibbo finns det redan massor av banor.

Också i Borgå har en boom redan länge varit på gång. Det har Korkealiitos killar märkt och därför valde de att utvidga sin verksamhet.

– Föreningens medlemmar har hittills närmast gjort gemensamma spelresor till andra orter men många har frågat oss om vi kunde ordna några tävlingar, berättar Yrjölä om bakgrunden till Korkealiitos nya projekt: veckotävlingar.

Föreningens första veckotävling går av stapeln fredag eftermiddag strax efter klockan 17 på frisbeegolfbanan i Virvik. Tävlingen är avgiftsfri och följer frisbeegolfens gamla ideologi: det ska vara kul och avslappnat.

– Det är inte så på allvar utan man ska komma dit för att ha roligt. Det är ett socialt tillfälle där man kan träffa andra frisbeegolfare från regionen, säger Yrjölä.

Veckotävlingarna kommer, som namnet säger, ordnas varje vecka. Tävlingarna ordnas året runt, men under vintern bara varannan vecka.

– Och nästa vår startar vi igen med veckotävlingarna. Sommarens plan är ännu lite öppen men aktiv verksamhet kommer det att ordnas.

Korkealiito satsar på att samarbeta med andra föreningar och därmed utveckla sin verksamhet. Samarbetet behöver inte bara vara med andra frisbeegolfare utan också med golfföreningar.

En sport för alla

Frisbeegolf är en rätt nya sport för allmänheten men en orsak varför dess popularitet explosionsartat ökat är att det är så lätt att lära sig, menar Yrjölä.

– Det är lätt att komma in i sporten och den individuella utvecklingen är oändlig. Du märker hu du efter några gånger lärt dig något och så vill du lära dig mer. Det finns också massor av olika sorters banor och man kan tävla mot sina kompisar eller delta i tävlingar, eller så bara tävla mot sig själv.

– Det viktigaste är att ha roligt, påminner Yrjölä efter att han klarat den tionde och sista banan och packat frisbeen i sin väska.

Här kan du läsa mera om tävlingen!

Mer läsning