Frisbeegolf lockar också på vintern

FRISK LUFT. Niko Virtanen förbereder sig för sitt kast. Distansen till korgen är över 100 meter. Bild: Jon Nyqvist

Frisbeegolf är en relativt ny gren som växer snabbt. Precis som namnet tyder på är det frågan om en gren som liknar vanlig golf, med den avgörande skillnaden att man bytt ut golfklubbor och bollar till frisbeen. Östnyland följde med när vinterligan i frisbeegolf fick sin start på söndagen i Hornhattula.

Ett tjugotal unga män står samlade vid frisbeegolfplanen i Hornhattula. Tävlingsansvarig Tero Väisänen från föreningen Korkealiito ry går snabbt igenom reglerna och delar in de tävlande i fyra grupper som sedan tacklar de 10 "hål" som ligger utspridda kring fältet i två omgångar. Väisänen bjuder på en enkel förklaring om vad grenen går ut på.

– De traditionella hålen från golf ersätts med korgar. Målet är att få frisbeen att landa i korgen med så få kast som möjligt. Reglerna är för övrigt i princip desamma som i traditionell golf, säger Väisänen.

Den så kallade vinterligan ordnas varje söndag i Hornhattula från och med den 14 januari. Väisänen beskriver banan i Hornhattula som nybörjarvänlig.

– Vi tävlar och tränar huvudsakligen på frisbeegolfbanan i Virvik, men vi beslöt oss för att hålla vinterligan här, närmare centrum, säger Väisänen.

Året runt

Frisbeegolf känns som en sommargren. Väisänen är delvis av samma åsikt.

– Visst är sommaren den riktiga gyllene säsongen, men jag och många andra håller på året runt. Man kan väl säga att de som dyker upp i januari är de mest hårdkokta entusiasterna, säger Väisänen.

Den nya grenens popularitet har växt fram explosionsartat runt hela världen, men åtminstone i Borgå tycker Väisänen att det fortfarande finns rum för frisbeegolf att växa. Bland de 20 deltagandena i söndagens tävling finns det till exempel inte en enda kvinnlig tävlare.

– Tills vidare verkar tröskeln för kvinnor att komma in i grenen vara högre. Jag kan inte egentligen förklara varför. Grenen är i sig väldigt nybörjarvänlig. Banorna har fritt inträde och utrustningen är billig, säger Väisänen.

Fastnade genast

Bland de som tävlar i Väisänens grupp verkar det finnas ett gemensamt drag: när de provade på grenen fastnade de direkt.

Borgåbon Markus Räisänen är en av dem.

– En kollega introducerade mig till frisbeegolf för knappa fyra år sedan. Jag blev genast en riktig entusiast och deltar nu för tiden aktivt i en massa tävlingar, säger Räisänen.

Både Räisänen och Väisänen är ense om att det bästa med grenen är andan som bildas bland deltagarna.

– Vi stöder varandra och andan är för övrigt avslappnad. Det är långt från blodigt allvar, säger Väisänen.

På sommaren är det dags för större evenemang som till exempel Europas största frisbeegolfevenemang Tyyni som går av stapeln i Sibbo i slutet av juni. Förra sommaren lockade samma evenemang nästan 500 deltagare och i år siktar man ännu högre.

Väisänen bjuder alla som är intresserade av grenen att gärna komma och bekanta sig med den under vinterns lopp. Deltävlingarna i vinterligan går av stapeln varje söndag klockan 11.45 vid Hornhattulas frisbeegolfbana vid Fredrika Runebergsgatan 13.