Friidrottsframgångar värmer Bäcklunds hjärta

FRAMGÅNGSFULLA. Borgå stad premierade sina duktigaste idrottare. Bild: Tommi Willberg

Borgå stad premierade sina duktigaste idrottare – både unga och gamla. En av de mer erfarna idrottarna var stålmannen Stig Bäcklund som belåtet kunde blicka tillbaka på sportåret 2016.

Trettio individuella idrottare och ett stafettlag fanns bland dem som Borgå stad valde att premiera för sina bravader under idrottsåret 2016. På plats var en kavalkad idrottare från juniorer till seniorer och från seglare och thaiboxare till innebandyspelare och rullstolsdansare.

Den äldsta pristagaren hette också i år Stig Bäcklund. Den 77-åriga friidrottsstjärnan belönades för sina två guld i nordiska mästerskapen. Isnäs Starts man kammade hem guld i både längdhopp och tresteg. Men det var inte bara hans egen framgång som värmde hjärtat.

– Det gör mig glad att få sitta här med unga idrottare. De är intressanta och fina ungdomar med rätt livsinställning. Det här är en väldigt givande tillställning, säger Bäcklund.

Som årets höjdpunkt har Bäcklund en klar favorit.

– Det här med Akilles (friidrott) är en fantastisk framgångsstory. De har fina ledare som drar verksamheten och de är all heder värda.

Bäcklund berättar att han aktivt följer med stadens idrottare och lag – allt från de unga golflöftena till bandystoltheten Akilles. Men av fjolårets prestationer var Akilles stafettguld på herrarnas 4x100 meter i FM körsbäret på tårtan, anser Bäcklund.

– Det var otroligt! En höjdpunkt för mig som aktivt följer med friidrott, säger han.

Månad med medaljjakt

Bäcklund har deltagit omkring ett tiotal gånger i Borgå stads premieringstillställning. Fler gånger hade det kunnat bli, men alla framgångsåren anmälde han inte sina fina resultat. Tillställningen får ett stort tack av Bäcklund.

– Borgå stad backar upp sina unga idrottare – och oss äldre också för den delen – på ett fint och föredömligt sätt.

Om allt går väl, finns namnet Stig Bäcklund igen med på listan framgångsfulla Borgåidrottare om ett år. I själva verket kan han höra till de första som säkrar inbjudan till tillställningen.

– Om två veckor deltar jag i inomhus-FM och om en månad ordnas NM i Huddinge, berättar Bäcklund.

Mer läsning