Friheten att avstå från vaccinering innebär också att man måste godkänna konsekvenserna

Bild: Arkiv/Mikael Soininen

Att vaccinera sig är frivilligt. Men det har konsekvenser, både för individen och för samhället. Därför är frågan om vaccinering inte en enkel fråga.

I Finland har 83,8 procent av 12 år fyllda personer och äldre fått åtminstone den första vaccindosen och 69,7 procent har fått båda vaccindoserna, enligt THL:s uppgifter den 29 september.

Samhället har kunnat öppna upp igen eftersom vaccineringstäckningen anses vara tillräckligt omfattande för att vi ska kunna återgå till ett liv utan begränsningar. Men för ovaccinerade är faran inte över. Restriktionerna har skyddat de ovaccinerade. Nu när vi åter kan träffas och umgås utan krav om distansjobb, avstånd eller munskydd är det i synnerhet de ovaccinerade som är i riskzonen att insjukna allvarligt.

Var det för tidigt som restriktionerna avlägsnades? Vaccineringsivern har avtagit, och många verkar resonera att normalläget betyder att pandemin är över. Det är den inte.

I en insändare i tisdagens ÖN ondgör sig en läsare över att hon blivit portad hos en privat vårdcentral eftersom hon inte är vaccinerad.

Den privata vårdcentralen svarar på kritiken och säger att man tar emot personer som av medicinska skäl inte kunnat vaccinera sig. Men för övrigt vill man skydda både patienter och personal för smitta. Den offentliga vården kan inte välja sina patienter, alla har rätt till vård, medan en privat aktör kan.

Coronaviruset kommer knappast att försvinna från världen. THL:s Mika Salminen talar klarspråk när han i en artikel i Helsingin Sanomat (6.10.21) säger att det finns väldigt många ovaccinerade där förekomsten av coronasmitta är stor. "Somliga kommer utan tvekan att behöva sjukhusvård. Nu skulle människor behöva förstå att det lönar sig att vaccinera sig."

Det handlar också om solidaritet. När man vaccinerar sig själv skyddar man också sina medmänniskor.

När sjukhus och intensivavdelningar fylls av ovaccinerade covidsjuka innebär det att andra patienter, som inte med eget agerande har kunnat påverka sin sjukdom, måste vänta.

En miljard euro. HUS har gjort en teoretisk kalkyl över kostnaderna för behandling av coronavirussjukdom hos ovaccinerade inom den specialiserade sjukvården under de kommande åren. Prislappen kan landa på en miljard euro. Om vaccinationstäckningen ökar eller om det på marknaden kommer ut ett läkemedel som väsentligt underlättar coronavirussjukdomens förlopp sjunker förstås prislappen.

Alla tycker inte om att ovaccinerade pekas ut som illojala och som en belastning. I dagens tidning beskrivs kritiken i en insändare som mobbning: "Nu har vi fått en ny folkgrupp som det verkar vara fritt fram att mobba efter eget tycke: De ovaccinerade. De är oönskade, en hälsorisk för samhället, belastar sjukvården och så vidare. De får inte gå ombord på ett fartyg eller ett flygplan, och nu senast, de får inte besöka en läkarstation i Borgå."

Skribenten hänvisar till lagen om patientens självbestämmanderätt och menar att individens integritet, frihet att tänka och välja, är saker vi ska värna om i samhället. Javisst, är det var och ens eget val att låta sig vaccineras eller låta bli – men samtidigt måste man vara beredd att ta konsekvenserna av sitt beslut.

Om coronaläget försämras ytterligare kan restriktionerna införas på nytt. Bästa medicinen mot det är att vaccinera sig.

Helén Kurri Nyhetschef och chefredaktör för Östnyland