Frida Andersson letar efter guld

SPADTAG. – Jag är glad att jag har fortsatt gräva guld och inte nöjt mig med det som inte varit helt rätt för mig, säger Frida Andersson. Bild: Annika Leinonen

– Ibland behöver man riktigt tappa sugen för att kunna brinna för något igen. Finlandssvenska singer-songwritern Frida Andersson är en person som ständigt ser framåt. Nu är hon aktuell med ett nytt album och turné i både Finland och Sverige.

– Nu kanske jag ska sluta babbla, säger Frida Andersson när jag tar fram telefonen för att spela in intervjun.

Under de första femton minuterna i hennes lägenhet har vi ombytta roller. Jag svarar på frågor om vad jag har studerat, var jag bott och om mitt jobb. Och följdfrågor på det.

– Jag har en tendens att vända om intervjusituationer. Jag blir ju nyfiken på dig och det känns mera bekvämt så.

I den lilla lägenheten på Södermalm i Stockholm där hon bor med sin sambo spelas en Neil Young-vinyl i bakgrunden. Andersson tänder ljus på matbordet och har dukat upp kanelbullar.

– Jag är inte så bra på att koka kaffe. Jag dricker nästan alltid kaffe ute, säger hon och skrattar medan hon mäter upp i filtret.

Stockholm kändes inspirerande

Andersson är uppvuxen i Ekenäs men flyttade till Stockholm efter gymnasiet år 2006. Då gick hon på en ettårig singer/songwriter-linje på kulturskolan Kulturama. Hon flyttade tillbaka till Finland 2007 för att gå på Arcadas medianomutbildning, men återvände till den svenska huvudstaden för sex år sedan.

– Jag fick ett skivkontrakt i Finland 2007 och mitt debutalbum släpptes hösten 2009 på Cosmos Music Group. Då erbjöds jag att flytta till Stockholm för att jobba närmare huvudkontoret.

Skivkontraktet gav henne flera kontakter som var till nytta när hon producerade sitt andra album Sister på det egna bolaget Casual Friday Music. Men det var inte enkelt att etablera sig i början.

– Jag bestämde mig att för varje gig jag får så tar jag en social öl efteråt och snackar med folk. På så sätt träffade jag andra musiker.

Jag bestämde mig att för varje gig jag får så tar jag en social öl efteråt och snackar med folk.

När började du få flyt i Stockholm?

– Att ha flyt går ofta i perioder. Om man tänker på musiken var det kanske när jag började göra musik på svenska i stället för på engelska. Många svarade positivt på låtarna och då började flera dörrar öppnas.

Finlandssvenskan i centrum

Andersson hade inte planerat att börja göra all musik på svenska efter att hon skrivit sin första svenska singel. Men efter bra feedback från radiokanaler hon skickat singeln till började hon skriva flera låtar. Snart åkte hon även på turné med Bo Kaspers Orkester.

Att ha flyt går ofta i perioder.

– Jag hade så småningom material till en skiva, som kom ut år 2013. Jag fick också Vega-priset då och självförtroendet växte. Därför vågade jag skriva till Bo Kaspers och bara be om att "Ta med mig!", säger hon och skrattar.

Hur kändes det att byta från engelska till svenska?

– Just att sjunga på svenska kändes mer naket. Så jag var mer känslig för kritik än när jag sjöng på engelska.

I Sverige har Anderssons musik fått en hel del uppmärksamhet till viss mån för att hon sjunger på finlandssvenska.

– Det kändes bara naturligt. Jag har inte ändrat min dialekt på sex år fastän jag bott här. Sen vill jag ibland överdriva finlandssvenskan i dag – ta med finlandismer så att man säkert lägger märke till det.

Jag har inte ändrat min dialekt på sex år fastän jag bott här.

Ser alltid framåt

Den fjärde november släpper Andersson albumet Den som letar efter guld. Hon har arbetat på skivan i nästan tre år och under den tiden bland annat gått från singel till sambo – något som speglas i låtarna.

– Jag märkte först efter att albumet var klart att helheten reflekterar en resa. Man ser tvivel i någon låt från min singeltid, en låt som heter En idiot till exempel, och sedan glada kärlekslåtar efter att jag hittat lä i min Anders. Men låtarna handlar förstås inte bara om mig.

Titeln verkar också spegla hur Andersson ser på sitt musicerande. Hon berättar att hon sällan stannar upp för att njuta av sina framgångar. Då är det dags att planera nästa projekt.

– Klart att jag kan fira en kväll när albumet är klart. Men jag vet inte varför jag skulle sitta och tänka "Oj vad det går bra nu". Det är då jag ska tänka på vad jag gör efteråt.

Jag märkte först efter att albumet var klart att helheten reflekterar en resa.

Förutom flera spelningar i Finland i höst kommer Andersson åka ut på turné i Sverige med artisten Emil Jensen. Samarbetet uppstod efter att Andersson tog kontakt med honom.

– Vi gick på kaffe och blev goda vänner. Senare frågade han mig om jag ville följa med på turnén, vilket var jätteroligt. Han är en artist som jag beundrar väldigt mycket.

Flera spelningar för varje år

Svårigheterna med att producera sin egen musik är enligt Andersson att hon saknar industrins jättemuskler som visar att hon finns.

– Det är knepigt att bygga upp sitt namn. Men jag tycker om Stockholm för att musikerna har filosofin att vi måste hjälpa varandra, annars fungerar det inte. Det handlar om att bygga upp kontakter och ge tjänster och gentjänster. Det är en inspirerande miljö.

Född: 18 februari i Ekenäs.

Bosatt: i Stockholm sedan 2010.

Utbildning: Singer/Songwriter-linjen på Kulturama (2006–2007), Medianomutbildningen på Arcada med specialisering på ljudteknik (2007–q2011).

Karriär: Albumen Busy Missing You (2009), Sister (2012), Håll mej hårt (2013), Den som letar efter guld (2016).

Aktuell med: Spelningar i Snåresalen i Ekenäs (2.11), Topeliussalen i Sibbo (4.11), G Livelab i Helsingfors (5.11), Scalateatern i Stockholm (8.11), Pernå kyrka (13.11), Kulturhuset Grand i Borgå (13.11), Lilla Teatern i Helsingfors (15.11) och Åbo svenska teater (16.11).

Andersson säger att hennes karriär känns stabil just nu och att hon får mera spelningar för varje år som går. Men det har funnits stunder när hon sagt högt till sig själv att hon slutar.

– Det knäppa är att då har jag oftast fått ett nytt uppdrag en vecka senare och glömt att jag någonsin tänkte på att sluta. När man valt det här livet behöver man kanske riktigt tappa sugen ibland för att kunna brinna för det igen.

Frida Andersson uppträder i Topeliussalen iSibbo den 4.11 och på farsdagen den 13.11 i Pernå kyrka samt på Grand i Borgå.