Fredrik Jensen blickar framåt efter blytungt år – Finland har drömläge inför höstens kvalmatcher

Fredrik Jensen. Arkivbild. Bild: Ksf Media

Allt såg så bra ut. Fredrik Jensen fick drömflytten från Twente till Bundesliga och Augsburg. Och inledningsvis gick allt som planerat. Men snart började problemen.

Sommaren 2018 började i glada tecken men redan på försäsongslägret började bekymren för den offensiva mittfältaren.

– Helt klart den tyngsta och mest skadefyllda säsongen i min karriär hittills. Allt gick som på räls och sen började problemen, säger Jensen.

Det blev bara drygt 200 minuter Bundesligafotboll under hela fjolårssäsongen. Skador och sjukdomar avlöste varandra och inte gick det särskilt bra för laget heller. En stark avslutning på våren gav ändå nytt kontrakt.

På våren bytte laget också tränare. Manuel Baum fick stiga åt sidan och Martin Schmidt tog över.

Någon stor skillnad mellan de två?

– Baum trodde väldigt mycket på att gnugga detaljer och små taktiska nyanser. Schmidt är mera inställd på att vi ska spela bra fotboll och kanske att vi ska gå lite mera på känsla.

Den tyska tränaren var en av de centrala figurerna då Jensen köptes loss för tre miljoner euro från Twente. Baum ville verkligen ha den unga finländaren. Med Schmidt var det att börja om från noll.

– Jag gick ju skadad då han tog över laget och det var mest rehab som gällde för mig. Inget optimalt utgångsläge, säger Jensen.

Inför den här säsongen åkte Jensen ett par veckor tidigare tillbaka till södra Tyskland för att träna på egen hand. Allt med tanke på att vara i så bra skick som möjligt då försäsongen körde i gång. Skadorna har lämnat honom i fred men det trasiga fjolåret har gjort att han har en bit kvar till startelvan. Det har bara blivit sju minuter ligafotboll så här långt. De kom i premiären mot Dortmund, en match som mästarkandidaten från Ruhrområdet vann med 5-1.

I tyska cupen har det blivit 23 minuter denna säsong.

– Det var nog som att börja helt från noll på träningslägret i somras. Nästan som att jag var tvungen att gå fram och presentera mig för coachen.

Viktig i landslaget

21-åringen är, då han är frisk, en viktig kugge i landslaget. Drivet i steget, tekniken och det tunga skottet bidrar till att göra Finland farligare framåt.

Jensen var med i kvalstarten mot Italien och Armenien. Mot Armenien blev det ett mål. Sen var oturen framme igen.

– Jag åkte tillbaka till Augsburg och gick på en magnetundersökning. Där upptäckte man en spricka och så var det kört igen.

Jensen lär inleda på bänken mot Grekland på torsdag. Chefstränare Kanerva sade redan förra veckan att han har startelvan mer eller mindre klar för sig. Med tanke på hur litet Jensen spelat är det ingen högoddsare om han inte återfinns i startelvan.

– Jätteskoj att vara med grabbarna igen. Landslagspauserna ger både en boost och så blir det lite andrum från vardagen.

Hur ser du på Grekland som nyligen bytt tränare?

– Vi har ju mött Grekland rätt nyligen. Så helt obekant är ju inte laget. Hur deras tränarbyte inverkar är svårt att säga.

Finland har radat upp fem kvalsegrar i Ratina utan att släppa in ett mål. Varför är ni så bra i Tammerfors?

– Haha. Bra fråga. Jag vet faktiskt inte men nu ska vi se till att vi håller sviten vid liv.

Finland har skapat sig något av ett drömläge för att nå ett slutspel för första gången på herrsidan. Dessa är förutsättningarna inför höstens avslutande matcher:

Finland-Grekland.

Nyckelmatchen med stort N. Grekland är namnstarkt, i synnerhet i defensiven men försvaret har läckt som ett såll. John van't Schip tog över i somras. Intressant att se hur holländaren passar in i det grekiska pusslet.

Slår Finland Grekland är hellenerna mer eller mindre avhängda. Åtta poäng är massor att ta in på fem omgångar, i synnerhet som laget ska möta Italien borta och Bosnien hemma.

Finland-Italien.

Finland har inte gjort mål mot Italien sedan oktober 1977 då italienarna vann en landskamp med 6-1.

Sedan dess har lagen mötts sex gånger. Italien har vunnit alla sex matcher med 11-0 i målskillnad.

Italien är inte huvudmotståndaren i kvalet. Med en seger mot Grekland i bagaget kan Finland gå in utan större press mot Italien.

Bosnien-Finland.

Bosnierna tvingades ge sig i Tammerfors och Finland är naturligtvis inte chanslöst heller på bortaplan. Bosnien lär slå Liechtenstein på torsdag men Armenien borta tre dagar senare blir betydligt tuffare. Förlust där och bosnierna börjar vara illa ute. Då kan desperationen infinna sig mot Finland.

Finland-Armenien.

Här måste det bli tre poäng. Inget annat duger. Armenien har gjort det bra så här långt men nu väntar två nyckelmatcher. Italien hemma på torsdag, Bosnien hemma på söndag.

Finland-Liectenstein.

Given trepoängare. Liechtenstein hör till de sämsta landslagen i Europa och med den stadga Finland visat upp lär det inte bli någon större thriller.

Grekland-Finland.

Finland ska helst ha säkrat en plats i EM före den sista matchen i Aten. Att tvingas ta poäng nere i Grekland är ett scenariot som stinker novemberångest.

Nyckelmatcher: Hemmamatcherna. Nio poäng av tolv i dem och drömmen är väldigt nära att gå i uppfyllelse. Då landar Finland på arton poäng. Redan det kan räcka om Bosnien och Grekland förlorar mot Italien senare i höst.

De två bästa går till EM. Om Finland inte återfinns bland de två bästa har laget ännu möjligheten att kvala in till EM via Nations League-slutspelet på våren 2020.

Tabellen just nu:

Grupp J:

Italien 4 4 0 0 13- 1 12

Finland 4 3 0 1 6- 2 9

Armenien 4 2 0 2 7- 6 6

Grekland 4 1 1 2 6- 8 4

Bosnien 4 1 1 2 5- 7 4

Liechten. 4 0 0 4 0-13 0

Finlands återstående matcher:

5.9. Finland-Grekland

8.9. Finland-Italien

12.10. Bosnien–Finland

15.10. Finland-Armenien

15.11. Finland- Liechtenstein

18.11. Grekland- Finland