Fräscha recept i ny lärobok ska locka till matlagning

LÄRARE OCH FÖRFATTARE. Arbetet med den nya läroboken i huslig ekonomi tar just nu en stor del av Nina Tallbergs tid. Bild: Anne Johansson Padilla

Ungdomar trivs i köket och provar gärna nya recept. Det vet Nina Tallberg, som lär ut trix i skolköket.

Det är tillsammans med Marthaförbundet som Nina Tallberg, ämneslärare i huslig ekonomi i Lyceiparkens skola i Borgå, skriver den nya läroboken i huslig ekonomi. Den trycks i sommar och i höst finns den i skolorna. Maria Riska från Esbo, även hon lärare i huslig ekonomi, är också med i projektet.

– Det har varit lärorikt och intressant, men samtidigt också jobbigt, säger Nina Tallberg. Att få allt att gå ihop med familj och jobb har inte alltid varit det lättaste. Men jag är väldigt nöjd att få vara med i processen.

Marthorna har gett tillgång till både recept och annat material till läroboken. Karin Lindroos och Elisabeth Erikson från Marthaförbundet deltar i planeringen av boken.

I den äldre versionen av läroboken i huslig ekonomi finns föråldrade kostrekommendationer, i den nya versionen är rekommendationerna uppdaterade. Med finns basrecept, precis som i tidigare böcker. Även recept där det ingår mera grönsaker är med. Recept med baljväxter, såsom ärter, linser och bönor, är också med.

– Där finns också ett recept på snålsoppa som inte fanns i den tidigare boken, säger Nina Tallberg.

Röd linssoppa

½ purjolök

½ lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1 dl röda linser

5 dl vatten

½ burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

½ tärning grönsaksbuljong

en nypa svartpeppar

½ tsk oregano

½ tsk basilika eller mejram

en nypa socker

salt

ört till dekoration, matlagningsyoghurt

1. Dela purjolöken på längden. Skölj ordentligt, skär i små bitar. Skala och hacka lök, skala vitlök.

2. Hetta upp olja i en kastrull, fräs purjolök och lök. Pressa i vitlök.

3. Skölj linserna i en sil. Tillsätt sedan linser, vatten, tomatkross, tomatpuré och grönsaksbuljongtärning. Låt koka på svag värme cirka 15 minuter.

4. Krydda, avsmaka och tillsätt eventuellt lite salt. Dekorera gärna med örter, servera med en klick tjock yoghurt.

Internationella recept, som paella och thailändsk mat, hittar man också i boken. Huslig ekonomi är ett obligatoriskt ämne i sjuan och man kan välja det som tillvalsämne i åttan och nian.

– Det är ett populärt ämne. Ungdomarna är ivriga och intresserade av att laga mat. Dessutom vågar de smaka på allt.

Nina Tallberg tror att en orsak till att ungdomarna i dag är så intresserade av matlagning är att det finns många populära teveprogram om just matlagning. Det är också ett ganska fritt och praktiskt ämne, och man ser resultatet genast.

– Teoridelen av boken är klar, nu håller vi på med receptdelen. I boken betonar vi starkt säsongmatlagning. Att minska matsvinnet talas det även om.

Förutom att läroboken kommer att användas i skolorna så kommer även Marthorna att sälja den vid olika tillställningar.

I den nya läroboken kommer det att finnas korta personintervjuer. Man uppmuntrar även till att använda inhemska råvaror. Boken är lättläst och den kommer att ha olika tipsrutor. Man tar även upp grejer som hur man jobbar i köket, hur man arbetar med kniv, hur man handdiskar, hur man tar hand om textiler, och hur man stryker och manglar.

– Det är viktigt att förebygga nyhjälplöshet och öka vardagskompetensen nu och i framtiden. Det svåraste i processen har nog varit att banta ner materialet, det finns ju hur mycket som helst att skriva om.