Från veterinär till konstsamlare

TJUSAD. Gisle Sjöberg med pingvinkollaget som väckte hans intresse för Nicola Coadys konst. Bild: Kristoffer Åberg

En tre veckors arbetsresa till Sydafrika gjorde av misstag veterinären Gisle Sjöberg till konstsamlare och kurator. Nu ställer han ut tretton verk av kanadensiska Nicola Coady i Galleri Hörnan.

Nicola Coady: Kollage. Galleri Hörnan, Konstfabriken, Västra Alexandersgatan 1, Borgå. Till den 27.11.

"Det finns inget att se i Hoedspruit" fick Gisle Sjöberg höra av andra i det Sydafrikanska naturreservatet där han år 2015 under tre veckor arbetade med att rehabilitera skadade vilda djur. Hoedspruit var namnet på den närliggande staden med ett invånarantal på strax över 3 000, och stället från vilket reservatets nödvändigheter inhämtades.

Sjöberg struntade i kommentarerna och åkte med in till staden. Väl framme stötte han på ett galleri som han av nyfikenhet gick in i. På väggen hängde ett kollage med pingviner. Under resten av vistelsen kunde Sjöberg inte släppa tanken på verket som han lämnat bakom sig i småstadsgalleriet.

Exotisk fauna

Drygt ett och ett halvt år senare öppnar en hel utställning med kollage på Galleri Hörnan i Konstfabriken. Här finns pingviner, men också zebror, kor, flamingon och jakar. För det hela står Sjöberg, vars förtjusning i galleriet i Hoedspruit ledde till inköp av två verk före hemresan och när allt kommer omkring även till investering i en hel serie av konstnären Nicola Coady.

När Sjöberg återvände till Finland från sin resa visste han dock inte ens namnet på konstnären som skapat de kollage han köpt i Sydafrika. Det var först när vänner och bekanta blev intresserade som han började ta reda på bakgrunden till kollagen i sin ägo, och när han till sist fick tag på galleristen han gjort affärer med samt konstnären själv visade det sig att kanadensaren Coady råkade ha en hel serie verk färdiga. Kanske var det ödet. Sjöberg är nu ägare till tjugo verk, av vilka han ställer ut tretton.

Glad atmosfär

Det ligger en glädjande och sprallig atmosfär över Coadys verk. Som veterinär är Sjöberg specialinriktad på exotiska djur, och dem vimlar det av i kollagen. Vackra fåglar och närbilder på zebror byggs upp av bitar tidningspapper med text på engelska och afrikaans. Marken skapas av sandtäckt papp och människobebyggelse i form av metallskjul bygger Coady av silverfärgad wellpapp. Texturer och färger trängs i de sympatisk kollagen, i vilka vilda djur visar sina personligheter.

"Man ska köpa konst för att man tycker det är fint och intressant och för att det väcker känslor i en", säger Sjöberg. "Inte för att det om tio år kan vara värt så-och-så mycket". Det själfulla närmandesättet är närvarande i Sjöbergs urval i Hörnan. Det är fint, färgglatt och glädjande, eskapism för mörka vinterdagar.

Mer läsning