Från Lappland till Lovisa på skridskor: 600 elever fick lite variation i vardagen - se video!

SKRIDSKOÅKNING. Ice Skating Tour landade i ishallen i Lovisa. Skridskoåkningsjippo för skolelever i lågstadiet. Från höger: Emma Jansson och Elin Alm från Generalhagens skola. Bild: Kristoffer Åberg

Det var en fartfylld tisdagsförmiddag i ishallen i Lovisa då över sexhundra elever i årskurserna 3–6 fick öva på olika skridsko–tricks. – Vi lär inte barnen att åka skridskor, utan att ha kul, säger turnéledaren Jesse Saikkonen.

Ljudet från ishallen i Lovisa hörs tydligt till parkeringen utanför: Det hörs tydligt att en stor grupp barn har kul. Innanför dörren visar det sig att ett femtiotal elever åker skridskor i cirkel.

Det här är den tjugoförsta gången som Finska Skridskoförbundet ordnar evenemanget Ice Skating Tour. I tre månaders tid reser en grupp skridskoinstruktörer till närmare sjuttio orter i Finland. På tisdagen var det Lovisas tur.

SKOLELEVER. Eleverna fick öva på balans och teknik i olika raster. På bild elever från Isnäsin Koulu. Bild: Kristoffer Åberg

Bland de entusiastiska skridskoåkarna finns Emma Jansson och Elin Alm som går i klass 3b på Generalhagens skola i Lovisa. De tycker att dagen har varit jätterolig. I ledningen av fyra instruktörer fick de öva på olika tricks.

– Vi har fått öva på att åka skridskor baklänges, det var roligt, säger Emma Jansson.

Elin Alm instämmer men säger att vissa övningar var mer utmanande.

– Det var ganska svårt att åka skridskor på en fot, säger hon.

Totalt fanns det fyra raster med olika övningar. Klassläraren, Kristian Evertson är nöjd med dagen. Han tror att eleverna har haft roligt.

– Jag tror att eleverna uppskattar att evenemanget ordnas. Det är som en extra gymnastiklektion, säger han.

Behöver inte vara proffs

Turnéledaren, Jesse Saikkonen, säger att evenemanget passar för alla, oavsett nivå. Man behöver inte vara proffs för att delta.

– Vi börjar med en uppvärmning där vi ser på vilka nivåer alla är. Därefter delas alla in i mindre grupper.

Under en timme går man till fyra olika raster där man får öva bland annat balans och slalom. Saikkonen säger att åka skridskor är bra motionssport, men huvudsaken är att man har roligt.

– Tanken är att alla ska ha roligt samtidigt som vi upprätthåller den finska skridskokulturen. Vi lär inte barnen att åka skridskor, utan att ha kul.

TURNÉLEDARE. Huvudsaken är att man har roligt, sade turnéledaren Jesse Saikkonen. Bild: Kristoffer Åberg

Över sexhundra elever från svenska och finska lågstadieskolor i Lovisa deltog i evenemanget på tisdagen. På kvällen var hela familjen medbjuden för att åka skridskor. På Ice Skating Tour vill man lyfta fram hur viktigt det är att använda hjälm.

– Vi vill uppmana alla att använda hjälm när de åker skridskor, det är billig försäkring, säger Saikkonen.

Med var sin kakao i handen kan Emma Jansson och Elin Alm konstatera att det varit en lyckad dag. Men flickorna hinner inte vila länge fören läraren kallar efter dem. De har bråttom tillbaka till skolan för den kommande slöjdlektionen.

Evenemanget arrangeras av Finska Skridskoförbundet i samarbete med kommunerna och skolorna.

Startade i november och pågår fram till januari.

Turnén kommer att besöka närmare sjuttio orter.

Mer läsning