Framtiden öppen för Pilastrarna

STÄNGT. Pilastrarnas ägare Container Finance förnyade inte hyreskontraktet för företagarna Sanna och Joel Brandt. Det enda som händer i fastigheten just nu är att en större renovering håller på att avslutas, vad som kommer sedan är öppet. Bild: Jeannette Lintula

Kunderna räckte till, platsen är härlig och Sanna och Joel Brandt hade gärna fortsatt sköta verksamheten på Pilastrarna i Lovisa. Men hyresvärden Container Finance valde att inte fortsätta kontraktet och i april lämnade paret in nycklarna.

– När man inte äger fastigheten så kan det gå så här. Det känns trist att tvingas lämna en så här speciell plats, säger Sanna Brandt om fastighetshelheten som ligger vid Smedsgränd, en av Lovisas äldsta gator.

Pilstrarna, som omfattar ett helt kvarter, formas av flera hus som ringar in en vacker trädgård. Huvudbyggnadens första del är byggd så tidigt som 1769.

Sanna och Joel Brandt tog över verksamheten för ett och ett halvt år sedan och har lyckats med sitt koncept: man har kunnat erbjuda unik inkvartering, möten och bastubad i hjärtat av Gamla stan i Lovisa. I bortre änden av gården inredde paret också en ölstuga i ett hus från 1700-talet där Degerby rusthålls smedja lär ska ha hållit till.

– Vi hade gärna fortsatt eftersom kunderna räckte till och beställningarna var tillräckligt många. Platser som Pilastrarna finns det inte flera av så nu vet vi inte vad vi ska hitta på. Visst skulle det vara kul att bygga upp någonting motsvarande i Lovisa, säger Sanna Brandt.

Kalldusch

Att ägaren Container Finance inte fortsatte hyreskontraktet kom som en kalldusch för företagarparet Brandt, också om de kanske hade vissa aningar om att någonting var på gång. Under tiden som de drivit verksamheten på Pilastrarna har fastighetsägaren utfört en hel del större reparationsarbeten.

Arbeten som också har gjort det besvärligt för Brandts att få allting att rulla på smidigt.

– Vi kände kanske på oss att någonting som det här kunde hända. Förra månaden lämnade vi nycklarna till hyresvärden, säger Sanna Brandt.

Harri Nordström, vd på Container Finance som äger den historiska helheten, har inga klara besked att ge om vad som ska hända med gården. I julas upptäckte man att de gamla avloppsrören murknade både under Pilastrarna och under gårdsbyggnaden vilket krävde omfattande reparationer.

Bostäder och gårdsturism

– Alla golven måste tas upp och i samband med renoveringen har vi gjort vissa ändringar, bland annat byggt en till toalett.

Vad är planerna för helheten?

– Största sannolikheten är att vi hyr ut rasket som bostäder. Eller det är i varje fall en möjlighet.

Enligt Nordström kan det också hända att man hyr ut en del av byggnaderna och fortsätter med någon form av beställningsrestaurang och logi i de övriga.

– Möjligen fortsätter vi med gårdsturism på Pilastrarna med en ny hyresgäst. Det är i varje fall klart att vi inte tänker investera i ett restaurangkök utan vid behov fortsätta med catering på beställningssidan.

Harri Nordström säger att reparationsarbetena på huset blir klara i slutet av maj och efter det klarnar fortsättningen.

FAKTA

Pilastrarna

Ligger vid Smedsgränd som är en av Lovisas äldsta gator.

Pilastrarna omfattar ett helt kvarter. Huvudbyggnaden första del är daterad till 1769.

I bortre änden av trädgården ligger en byggnad från 1700-talet där Degerby rusthålls smedja lär ha varit inhyst.

Bland annat kaptenen J. F. Wärneck, apotekaren Björklund och arkitekten Gustaf Strengell har en gång i tiden bott i huset.