Fräknig fröken charmar på utescen

SOMMARTEATER. Astrid Lindgrens älskade klassiker Pippi Långstrump sätts i sommar upp som pjäs utanför Teaterhuset i Finnby. Peppi Pitkätossu (Sandra Rauva) och bovarna Dunder-Karlsson och Blom (t.h. Saara-Maija Kojo och Heidi Mäkelä) bjuder på ett smakprov på pjäsen som har premiär fredag kväll. Bild: Petra Lind

Världens starkaste tjej roar hela familjen i Finnby i sommar. Pjäsen Peppi Pitkätossu kommer med allting som hör Astrid Lindgrens klassiker till; apa, häst, guldpengar och fisförnäma tanter. Premiär blir det fredag kväll.

– Det är fem år sedan föreningen Teatteritalon kulttuuriyhdistys grundades och verksamheten har vuxit stadigt år för år. Det ville vi fira ordentligt och valde att göra det med sommarpjäsen Peppi Pitkätossu som vi sätter upp i samarbete med Teatteri Soittorasia, säger Pentti Kinosmaa som regisserar pjäsen.

Under tidigare somrar har man spelat sommarteater i en skogsglänta en bit bort från Teaterhuset i Finnby, men i år håller man till på gårdstunet med det gamla, gula trähuset som kuliss.

– Huset är ju precis som Villa Villekulla, säger Kinosmaa.

Färgglada vimplar, veranda och randig hängmatta vid stentrappan fullbordar scenen, och dessutom utnyttjar man den stängda dagisbyggnaden intill som polisstation. Det är här som konstaplarna Kling och Klang, eller Jeppe och Juppe som de heter på finska, håller till. Nog för att Pippi, spelad av en charmerande Sandra Rauva, håller ordning på skurkarna Dunder-Karlsson och Blom, så ordningsmakten får i stället försöka blidka Prusiluskan (Riitta Kinosmaa och Arja Wuoti) i hennes barnavårdsiver.

Rolig klassiker

– Storyn om Pippi är en klassiker som har underhållit barn och vuxna i decennier. Frågan om ett barn kan bo ensamt och ta hand om sig själv fascinerar alltjämt, säger Pentti Kinosmaa.

Manuset bygger på Astrid Lindgrens och Staffan Götestams pjäsversion av Lindgrens barnboksklassiker. 2009 kom pjäsen i en uppdaterad version i finsk översättning av nyligen bortgångna Lovisaöversättaren Liisa Ryömä.

– Vi har gjort små ändringar i texten men helheten är precis så galet glad och barntillvänd som den ska vara, säger Pentti Kinosmaa.

Den finskspråkiga pjäsen om Pippi Långstrump har premiär fredagen den 9 juni och vid Teaterhuset i Finnby börjar allting vara klart. Två portabla läktare står parkerade framför Villa Villekulla och väntar på att publiken ska infinna sig.

Apa, häst och villa

När Östnyland kollade in torsdagens övningar satt visserligen ett gäng ivriga åskådare bänkade – barn från teaterlägren som ordnas i Teaterhuset och familjekafégäster – och jublet lät inte vänta på sig på Pippi och herr Nilsson (i mjukisversion) kom inom synhåll. Spänningen steg påtagligt då de klåfingriga bovarna Dunder-Karlsson och Blom (Heidi Mäkelä och Saara-Maija Kojo) kom smygande runt husknuten med Pippis kappsäck med guldpengar i kikaren.

Alla obligatoriska och underbara Pippi Långstrump-element finns med i pjäsen, självklart också bästa kompisarna Tommy och Annika, spelade av Niko Toivonen och Adele Kotsalo.

Lilla gubben då? Är han med?

– Jovisst är han det, men han håller till inne i Villa Villekulla under pjäsens gång, säger Pentti Kinosmaa.

Peppi Pitkätossu har premiär fredagen den 9 juni klockan 18. Pjäsen, som räcker cirka en och en halv timme inklusive paus, ges totalt åtta gånger fram till den 2 juli.

Sommarteater på finska på gården utanför Teaterhuset i Finnby, premiär den 9 juni klockan 18.

Text: Astrid Lindgren, Staffan Götestam i finsk översättning av Liisa Ryömä.

Musik: Georg Riedel, Anders Berglund, Jan Johansson.

Regi: Pentti Kinosmaa.

I rollerna: Sandra Rauva, Niko Toivonen, Adele Kotsalo, Riitta Kinosmaa, Arja Wuoti, Saara-Maija Kojo, Heidi Mäkelä, Anja Mäntylä, Karoliina Kurttila, Timo Kojo, Ville-Valtteri Kojo, Eija Välimäki, Sini Holmlund, Vadelma Vilkko, Julia Kurttila, Jesse Joensuu och Olivia Kurttila.

Biljetter i förköp via www.lippuautomaatti.fi/soittorasia, priset är 14 euro för barn, 16 euro för vuxna. Vid dörren kostar biljetterna 18 euro för barn, 20 euro för vuxna.

Pjäsen sätts upp av föreningen Teatteritalon kulttuuriyhdistys i samarbete med Teatteri Soittorasia.

Mer läsning