Frågetecknen svävar över svårtippad Lönnliga

Lönnligan kör för Butchers del i gång på söndag med bortamatch i Vasa mot Royals. Bild: Tommi Willberg

De övriga fem lagen har redan tjuvstartat men på söndag är det äntligen dags för Butchers säsongspremiär i Lönnligan. Här fem poänger inför den första av Borgålagets tio grundseriematcher.

1. Den amerikanska ruletten. Ett element som alltid väcker diskussion i de inhemska ligorna är de utländska förstärkningarna. På ena sidan finns de som storgillar att högklassiga amerikaner kommer och ger färg åt Lönnligan, på andra sidan finns de som tycker att jänkarna stjäl speltid av finländare och att det laget som lockar flest tuffa förstärkningar får en orättvis fördel.

De utländska förstärkningarna brukar skaffas till synliga spelpositioner, exempelvis till quarterback. Ett stort utropstecken är att Butchers kör med Janne Lehtinen som "QB". För övrigt har Butchers såväl bekanta jänkare som namnstarka Roman Runner i sitt manskap.

2. Roosters era. Med start från hösten 2004 har endast tre lag lyckats ta hem den åtråvärda Lönnbucklan. I Borgå minns man med värme Butchersdynastin 2005-2010 som Helsingforsklubben Wolverines satte stopp för 2011 då Butchers tog sin senaste medalj, ett brons. Från och med 2012 har Roosters kammat hem ligatiteln sex gånger – lika många som Butchers under sin era.

Också i år är tjugofaldiga mästaren Roosters favorit.

3. Case Hämeenlinna Huskies. I fjol orsakade Huskies från Tavastehus en storm på spelplanen då den stort satsande liganykomlingen kom trea i grundserien och nätt och jämnt blev utslaget i semifinal – en präktig entré till liganivå, minst sagt. I år hade ligan inte ens kört i gång då det smällde i Tavastehus.

Tyvärr på ett tråkigt sätt. Huskies tänkta chefstränare dök aldrig upp och spelarbesättningen bröt sina kontrakt. Det rådde kalabalik på spelarmarknaden och Tammerforsklubben Saints plockade åt sig flera hårda spelare. Butchers nappade åt sig en Huskiesspelare: redan tidigare nämnda Runner.

4. Matchprogrammet. Butchers spelar endast en hemmamatch under den första halvan av säsongen. Den andra hemmamatchen kommer nästan två månader in i grundserien. Butchers avslutar å sin sida med tre raka matcher hemma. Är det en för- eller nackdel?

5. Butchers – ett vinnande lag?

På 2010-talet har tabelltoppen sett rätt likadan ut med Roosters och rivalerna i kampen om grundseriesegern. Efter 2011 med en 90-procentig segereffektivitet i grundserien har Butchers aldrig varit ett "vinnande lag", det vill säga haft en segerprocent över 50. Visserligen har Butchers fyra gånger på sex säsonger haft lika många segrar som förluster.

I fjol räckte fem segrar och fem förluster till en semifinalplats efter ett par torra år. Finns vinnarskallarna inuti Butchers hjälmar i år?

Fakta

Butchers matcher

20.5 Royals-Butcher, 28.5 Roosters-Butchers, 9.6 Butchers-Crocodiles, 16.6 Steelers-Butchers, 28.6 Saints-Butchers, 5.7 Butchers-Roosters, 21.7 Crocodiles-Butchers, 9.8 Butchers-Steelers, 16.8 Butchers-Saints, 23.8 Butchers-Royals.