Frågesportsgurun von Hertzen är en mångsysslare i världsklass: ”Folk tror att jag vet massor”

LIVSSTIL. När Jesper von Hertzen inte skapar frågesporter spelar han gärna badminton. Han kallar det en livsstil. Bild: SPT/Sebastian Backman

En eftersläntrare med sylvass tävlingsinstinkt. En badmintonälskande geografinörd som numera glömmer det mesta. Så beskriver Jesper von Hertzen sig själv. – Jag bryr mig mer om vad som hände i går än vad som händer i morgon.

Jesper von Hertzen är kanske mest känd som mannen bakom Duellen – HBL:s klassiska frågesport, där mer eller mindre kända personer försöker klura ut rätt svar i olika frågekategorier. Den 37-åriga helsingforsaren har skrivit frågor till Duellen i snart 20 år.

Men hur går det då "Jepi" får svara på sina egna frågor? Upp till bevis. Jag ställer von Hertzen mot väggen genom att gräva fram en duell som har några år på nacken. Kategorin är Mat & dryck: ett varumärke. Vi börjar med fempoängstipset: varumärket lanserades 1909 av Adolf Ahlgren från Gävle.

von Hertzen skruvar på sig i en solig Dianapark i Helsingfors centrum.

– Aj perhana. 1909 … fan ändå. Jag kan nog inte det här men kan utesluta ganska många svar. Är det Pommac?

Svar: nej.

Ålder: 37.

Favoritkategori i frågesporter: Geografi.

Om Jesper: Är en Helsingforsfantast. ”Jag gillar att det finns hav på ganska många sidor av staden och så förstås tvåspråkigheten”.

Försöker nästan alltid få service på svenska. ”Inte för att vara en jobbig kund, men för att ge finskspråkiga chansen att använda svenskan. Jag vill att svenskan ska höras mer i gatubilden”.

Tycker om: Att köra omkring i Finland och ”titta på saker som vanligt folk inte finner intressant och inte är sevärdheter”.

Hobbyer: Badminton, innebandy, ishockey, arkitektur, inredning och investering.

Favoritbok: Där vi en gång gått av Kjell Westö.

Favoritfilm: Gladiator. ”Har bra one-liners, bra soundtrack och en fin story”.

Ser aldrig på science fiction

von Hertzen säger att folk ofta tror att han vet mycket. Så är inte fallet – även om en del information kanske har fastnat.

– Min hjärna är som en tunna som står under en ränna. Tunnan fylls så småningom och vad händer då? Allt regnvatten rinner över. Det vatten som runnit in på 1980-talet ligger tryggt på bottnen. Det vatten som rinner in i dag rinner över.

Frågesportmakarens egna intressen spelar också en viss roll. von Hertzen är en stor geografinörd och vet det mesta om kartor. Teknik däremot är något som inte alls intresserar. von Hertzen säger att han för en tid sedan brukade betala sina räkningar genom att använda betalningsautomaterna på bankkontoret.

– De andra som betalade räkningar där var närmare 100 år än 50 år gamla. Det handlar nog om någon form av intresse och okunskap, men lite jargong också.

Framtiden är inte heller så intressant:

– Jag har aldrig läst en bok som handlar om framtiden. En gång såg jag en science fiction-film – Gremlins – och den var riktigt skit. Efter det har jag inte heller sett på science fiction.

En mångsysslare i världsklass

Tillbaka till Duellen. Vi fortsätter med fyrapoängstipset: tillverkas i dag av Cloetta.

Nu blir von Hertzen arg på sig själv:

– Vad är det här för en skitfråga? Gör inte Cloetta choklad? Ajmenhej. Det är ju O'boy!

Fel svar igen.

von Hertzen har en viss erfarenhet av att ställa frågor. Han har bland annat gjort flera frågesportsspel. Allt började med Vi ses under klockan, en stadsfrågesport med Helsingfors som tema. Efter det följde en juniorversion av spelet och Vi ses vid forsen, som behandlar Tammerfors. Just nu är ett tredje spel på gång, med Åbo i centrum. von Hertzen har också gjort frågesporter för Kyrkpressen, Medborgarbladet, Forum för ekonomi och teknik och slangtidningen Tsilari.

– I vintras skrev jag frågor för tv-programmet Stadi vs. Lande, som sänds på MTV3.

Det här är en man som har mer än hundra järn i elden. von Hertzen har också jobbat som frilansare på Yle Sporten och HBL, Helsingforsguide, inhoppare på ett evenemangsföretag, affischförsäljare och badmintonreferent på IS-TV.

– Många bäckar små bildar en liten å, som jag brukar säga.

Badminton är för övrigt ett kärt ämne för 37-åringen, som för några år sedan spelade i den franska andradivisionen. Klubben betalade flyg, husrum och mat för att von Hertzen skulle spela i Frankrike. Badminton går i släkten: von Hertzens syster är Jenny Nyström, en av Finlands bästa spelare just nu.

Vilka är dina största meriter?

– Underligt nog har jag nått dem de senaste åren. I år spelade jag min första FM-final och tog silver i herrdubbel. För två år sedan tog jag EM-brons i herrdubbeln i klassen för spelare över 35 år. Badminton är något av en livsstil för mig.

Vill inte upprepa sig

von Hertzens allra senaste uppdrag är ändå SPT:s frågesport, som publiceras varje fredag. Vilka tankar har han kring den?

– Det är ett roligt jobb och jag hoppas kunna göra intressanta frågesporter. Sen måste jag tänka till för att inte upprepa mig. Duellen har sina fem tips och SPT:s frågesport har fyra alternativ, så det är helt annorlunda.

Till slut knäcker von Hertzen också svaret i den gamla Duellen. Han tar det på trepoängaren: i matbutiken hittas de vid sötsakshyllan, nära till exempel Mynthon och Sisu.

– Läkerol! utbrister von Hertzen direkt.

– Varför trodde jag att det var en dryck hela tiden?

Mer läsning