Fotografier med vattenbrynet som tema

VID VATTENBRYNET. Robert Lemberg ställer ut en serie fotografier med vattenanknytning på Café Ankaret. Bild: Robert Lemberg

– Vattenbrynet är en spännande plats. Två världar möts och det är intressant att se vad det finns för liv däremellan, säger Robert Lemberg som till vardags är kaplan i Agricola svenska församling.

Robert Lemberg är också en flitig hobbyfotograf och nu är han aktuell med utställningen Vid vattenbrynet på Café Ankaret i Borgå. I fotografiets form har han utforskat gränslandet mellan land och hav, med strandlandskap, fåglar och växter som huvudsakliga motiv.

– Största delen av bilderna är från Pernå och Borgå skärgård. Det är mest där jag rör mig sommartid och det är också tiden på året då jag fotograferar mest.

Robert Lemberg tillbringar gärna tid ute i naturen, och kameran är också en orsak att komma ut och röra på sig.

Fotohobbyn tillägnade han sig redan i ungdomen. På den tiden fotograferade han svartvitt och framkallade och förstorade bilderna själv.

– Det var väldigt intressant, säger Lemberg.

Familj och barn ledde till att han tog paus från fotandet i trettio år, och när han igen fick tid att fotografera hade tekniken tagit enorma kliv framåt. Numera fotograferar Lemberg med digitalkamera och uppskattar de möjligheter som den moderna tekniken ger.

– Jag är ingen expert på kamerateknik, men digitalkameran är snabb och det är också enkelt att justera till exempel ljusstyrkan, säger han.

Robert Lemberg har ställt ut fotografier även tidigare, bland annat tillsammans med målaren Christer Åberg. Vid vattenbrynet är Lembergs andra utställning på Café Ankaret som finns i Svenska församlingshemmet i Borgå.

Café Ankaret den 14 januari–28 februari, öppet tisdag-torsdag klockan 10-13.30.