Fotograf exponerar stadsmiljöer och skandinavisk natur

FLEREXPONERING. Christoffer Relanders fotografier i serien Neonland urban overload utforskar kontrasten mellan neonljusens Hongkong och den skandinaviska naturen. Bild: Kristoffer Åberg

Fotografen Christoffer Relander ställer ut på Gumbostrand Konst & Form över sommaren. Med utställningen Neonland urban overload utforskar han de kontrasterande miljöerna i den skandinaviska naturen och storstaden Hongkong.

Christoffer Relander har exponerat de två väldigt olika miljöerna på olika sidor av jorden, och har medvetet gått in för att blanda ihop dem. Resultatet är en fiktiv och surrealistisk värld som fotografen själv beskriver som ett konstgjort "Neonscape".

Med Neonland urban overload lämnar Christoffer Relander sitt tidigare hägn: naturen som hittills fungerat som hans fotografiska bekvämlighetszon. Inför det aktuella projektet tog han sikte på Hongkong i syfte att undersöka det kommersiella innehållet i neonskyltar.

– Efteråt tyckte jag att det som skyltarna säger om oss var skrämmande. Viljan att se bortom meningen är ett dilemma i sig. Det är vad vi brukar göra, vi ignorerar konsekvenserna av vår livsstil och våra handlingar genom att helt enkelt vända bort blicken. Vi föreställer oss en vackrare sanning eftersom det är bekvämt för oss, säger Relander i en presentation av utställningen.

Neonlandet som han presenterar i fem rektangulära och fem cirkelgormade fotografier är minst sagt sällsamt. Motiven är mångdubbelt exponerade och neonljusens Hongkong på plats mitt den skandinaviska naturen skapar en suggestiv och surrealistisk känsla.

Påpekas bör att Christoffer Relanders fotografier inte är manipulerade på dator, utan motiven är exponerade i kameran, gång på gång. Det här är en teknik som han utnyttjat redan i tio års tid eftersom han upplever att teknikens begränsningar gör processen både snabbare och roligare.

Ekenäsbördiga Relander är född 1986 och jobbar på heltid som fotograf. Han har gjort internationell karriär och har arbetat för klienter som Adobe och Nikon, och hans bilder ha publicerats bland annat i LA Times, på Oprah.com, i Huffington Post och i China Daily.

Gumbostrand Konst & Form, Vainuddsvägen 72–28 i Sibbo, till och med den 1 september.

Mer läsning