Fotboll på alla fronter för Määttä

FRAMME DÄR DET HÄNDER. FC Futuras Henri Määttä hittades i mål- och varningsstatistiken i segern över HIFK/3. Bild: Tommi Willberg

FC Futura har redan vunnit åtta raka matcher. En som visat grym form är Henri Määttä, som förutom division 3-fotbollen också har fingrarna i spel i en ligaklubb och i fotbolls-VM.

FC Futura är med sina åtta raka segrar det hetaste laget i sin grupp i division 3. Laget fick inleda midsommarfirandet i förtid med en tuff 2–1-seger över Helsingfors IFK:s tredjelag. Med skadade anfallaren Anton Britschgi ur spel fick två av sommarens utropstecken fixa målskyttet: Henri och Henri, alltså Pulkkinen respektive Määttä.

I sommar har Futura haft en ond vana att låta sin motståndare komma igen efter att Borgålaget dominerat – så också mot HIFK/3. Men än en gång fixade man det kniviga läget och knep tre poäng.

– Vi fick en bra start men sedan blev vi för nöjda. De kom med i matchen när vi inte spelade bra och så gjorde de mål. Sen lyckades vi näta igen. Det här är en grej vi måste få i skick. Att vi spelar hela tiden och inte låter motståndaren hänga med, säger Määttä som gjorde mål genast i första minuten.

Målet kom efter Futuras bekanta inkastsstrategi: ett långt kast in i straffområdet och så farligheter efter en nickstyrning. Määttä var först på bollen och satte sin fjärde fullträff för säsongen. Bara Pulkkinen med sina sex mål är före honom i inbördesstatistiken.

– Nå, när gamlingen en gång lyckas så kommer han ihåg hur man sätter in bollen, säger Määttä med ett brett leende.

– Lägen får man ofta, nu satte jag in den.

Avstängning – men det kvittar

Määttä har verkligen varit effektiv men motståndarna och åskådarna kommer ofta ihåg honom som en spelare som inte räds hårda tag och elaka trix. Och visst fick domaren gräva fram gula lappen mot Helsingforslaget också. Määttä snackade en hel del med motståndarna och fick ett gult kort på grund av en glidtackling. Määttäs kortsaldo blev fullt och han missar den första säsonghalvans sista match den 1 juli mot EsPa.

– Bra att jag nollade kortsaldot. Jag jobbar med VM-fotboll den söndagen vi har nästa match så jag hade ändå missat matchen, säger Määttä som jobbar med Yles sportsändningar.

– Vi bjuder folket på underhållning.

Jobbar med ligaklubb

Så det blir fotboll både på fritiden och på jobbet för Määttä. Men inte ens där har vi all fotboll som han sysslar med. Määttä jobbar som spelarkoordinator för ligaklubben KuPS, vars chefstränare Jani Honkavaara han känner bra från sin tid i just HIFK:s organisation.

– Jag hjälper KuPS:s sportchef och "Honsu" med lagbygget. Det är kul, man får ha med fotboll att göra. Jag bland annat scoutar spelare i huvudstadsregionen, berättar Määttä.

I matchpausen i sin egen match kollade Määttä kvickt att hans KuPS hade 1–1 mot HJK (oavgjort efter 2–2) och att Kuopiolaget möter FC Köpenhamn i Europa League-kvalet i juli. I juli sköter Yle också U19-EM, som spelas i Finland.

– Det blir en hel del fotboll i sommar, säger Määttä.

FC Futura-HIFK/3 2–1 (1–0)

SibboV-FC POHU 1–1 (1–0)

Mer läsning