Förtrollande jazzmusik

MAGISKT. Annie Elif och jazztrion Herd bjöd på en vacker och intim spelning på gamla Studio 123 i samband med Porvoo Jazz Festival i helgen. Bild: Jannica Grönroos

Porvoo Jazz Festival ordnades i år för femte gången med många talangfulla artister i sina led. Annie Elif och jazztrion Herd bjöd på en trollbindande och inlevelsefull konsert.

Under Porvoo Jazz Festival firades Finlands hundraårsjubileum med en satsning på aktuell, inhemsk jazzmusik. Konserter ordnades på Kulturhuset Grand och i Konstfabriken samt i Gamla Studio 123, som drog på en jazzbarsaktig stämning med mörka och intima konsertutrymmen.

I Studio 123 spelades två konserter samtidigt i två omgångar i skilda utrymmen, och publiken kunde besöka bägge konserter i valfri ordning. Konserterna hade många ivriga besökare den lösa tidtabellen till trots. Östnyland hakade på Annie Elif och Herds konsert.

Karisma och säregenhet

Annie Elif är en svensk-turkisk sångerska, cellist och kompositör bosatt i Finland sedan nästan tio år tillbaka. Genreflytande musik, som modern musik med influenser av experimentell pop, jazz och improvisation är Elifs bravur, liksom viljan att vara nyskapande.

Elif har med rätt hyllats för sin scenkarisma och säregna sångstil. Hennes röst är nyansrik, drillande och aningen hes men samtidigt djup och kraftfull, och hennes röstanvändning imponerande mångsidig. I sina inlevelsefulla tolkningar rör hon sig orädd på känslospektret. Samtidigt har hon fin scennärvaro och publikkontakt.

På scen såg Elif älvlik ut i sin lejonman till hår. I ett nytt samarbete med jazztrion Herd uppfördes svenskspråkig musik: Monica Zetterlunds låtar, svenska folksånger omarrangerade till jazz samt den musik Elif själv komponerat till Edith Södergrans dikter. Elif presenterade starka och övertygande tolkningar av dikterna ur ett nytt århundrades perspektiv.

Södergrans dikter ges nytt liv

Det är i år 125 år sedan Edith Södergrans födelse. Som en av våra första modernister hann Södergran under sitt korta liv bli en av Finlands kändaste poeter. Hon debuterade som 24-åring med diktsamlingen Dikter, ur vilken ett urval stod på repertoaren under Elif och Herds konsert.

Elifs modernistiska ljudlandskap och improvisation passade väl ihop med Södergrans dikter och den tidens futuristiska, symboliska strömningar. Publiken fick ta del av vackra, lyriska, experimentella och känsloladdade kompositioner med teman som kärlek, lycka, sorg och livets förgänglighet. Elif gjorde även stämningsfulla tolkningar av Zetterlunds låtar. Hon valde finska som språk för snacket mellan låtarna, vilket jag gillade.

För Elif står musikens berättelse i centrum; sångrösten är endast ett verktyg för att förmedla berättelser och känslor. Vidden av Elifs talang gick att finna i liveuppträdandet, när hon fritt fick improvisera och direkt förmedla sina berättelser för publiken i en intim konsertsituation.

Ackompanjerande virtuoser

Jazztrion Herd består av Panu Savolainen på vibrafon, Mikko Pellinen på ukulelebas och Tuomas Timonen på trummor – en sammansvetsad grupp virtuoser som övertygade med sin musikaliska detaljrikedom och goda interaktion sinsemellan. Herd hade ett fylligt men fräscht sound samt fin balans och samklang.

Instrumentationen var charmerande och passade fint till Elifs musik. Timonens trumspel var mångsidigt och dynamiskt och Pellinens ukulelebas bildade en stadig grund för musiken. Savolainen utmärkte sig med förtrollande vibrafonspel, med en magisk, berörande vacker och längtansfull ljudvärld.

En stämningsfull stund under konserten var då Elif läste upp Södergrans dikt Kärlek på finska endast till vibrafonmusik, för att sedan låta dikten utmynna i Elifs musikaliska tolkning. Som encore bjöd Elif och Herd på kärlekssång på finska. Fantastiskt att så inlevelsefullt kunna tolka musik på flera språk!

I sin helhet var konserten en vacker och intim upplevelse. Den nya uppsättningen gav Elifs musik en ny nivå av magi – Elifs tanke om att göra ny inspelning av Södergrans dikter tillsammans med Herd understödes.

FAKTA

Annie Elif & Herd

Porvoo Jazz Festival på Studio 123 den 15 september 2017.

Artister: Annie Elif Egecioglu, sång, Panu Savolainen, vibrafon, Mikko Pellinen, ukulelebas, Tuomas Timonen, trummor.

Mer läsning