Förtrollad kärlek på klassisk konsert

FLAMENCO. Dansaren och koreografen Kaari Martin står för danspartierna när Manuel de Fallas stoverk El amor brujo framförs på Grand på söndag. Bild: Kim Laine

Manuel de Fallas storverk El amor brujo, förtrollad kärlek, framförs på söndag på Kulturhuset Grand i Borgå.

Kompositionen från 1914 återberättar en andalusisk kärlekshistoria, och speciellt är att tonsättaren så tidigt tog in influenser från lokal kultur – i synnerhet romska element med rytmer, klappar och dans – i ett klassiskt stycke.

När El amor brujo uruppfördes var det något av en sensation. Publiken förundrade sig inte enbart över själv musiken utan också över att den framfördes av lokala romer. Som berättare fungerar Ira Multaharju som även sjunger verkets solopartier på ursprungsspråket, det vill säga på en gammal andalusisk dialekt.

På Grand framförs en något moderniserad version av de Fallas verk, men berättelsen kopplar fortfarande till den romska kulturen i Andalusien. Kompositionen omfattar också danspartier och för flamencoinslagen står dansaren och koreografen Kaari Martin.

Konserten är ett led i serien Klassiskt, varsågoda! och musiken framförs av en stororkester som formats av lokala blåsorkesteraktiva samt av stråklärare vid musikinstitutet. Det är alltså Psmo Strings, Borgå blåsorkester samt Anu Holländer på piano och Antti Hartikainen på oboe som står för musiken. Orkestern dirigeras av Reijo Ruokonen, och konserten är samtidigt hans sista före höstens pensionering.

Efter pausen uppträder en blåskvintett med dansaren Kaari Martin som solist. Söndagskonserten avslutas med att Borgå blåsorkester bjuder på spanska tongångar.

Biljetterna till konserten kostar 20/10 euro och fås via Grand Luckan.

Kulturhuset Grand den 15 april klockan 15.