Första utlandslägret gav en rejäl dos motivation

GLADA MINER. Borgå Simmares juniorer stortrivdes på sitt första träningsläger utomlands. Bild: Borgå Simmare

Simning Borgå Simmares så kallade talentgrupp har precis bakom sig ett träningsläger på Cypern. Ett läger som uppfyllde alla förväntningar och lite till.

BS-PU:s talentgrupp är avsedd för flickor och pojkar i åldern 12-15 år. För samtliga lägerdeltagare var det fråga om första utlandslägret.

Tränaren Kim Sandberg berättar att träningsförhållandena i Pafos var direkt ypperliga.

Eller vad sägs om en 50-metersbassäng med tio parallella banor.

– Under träningsveckan, bestående av sammanlagt elva pass i bassängen, hann våra simmare avverka mellan 45 och 57 kilometer, berättar Sandberg.

Borgågruppens inofficiella simkonung var Mathias Lindfors med sammanlagt 57 kilometrar i bassängen medan Winona Forslund med 52 kilometer utsågs till simdrottning.

Bild: Borgå Simmare

På cykel till bassängen

– Och eftersom vi dagligen cyklade från hotellet till träningsanläggningen och tillbaka så blev det ytterligare 60 km i cykelsadeln.

Utöver de fjorton juniorsimmarna fanns två tränare och sju föräldrar på plats för att sköta om de praktiska arrangemangen under lägerveckan.

Vitaminspruta

För Sohvi Seppänen gav det första träningslägret utomlands en rejäl dos motivation. Hon lyfter också fram den vi-andra som råder inom gruppen.

– Lägret var tufft men samtidigt också otroligt givande. I samband med det sista passet gick de tunga serierna bättre än någonsin förr.

– För mig fungerade lägret som en enorm vitaminspruta som garanterat bär mig igenom den här och nästa säsong.

Seppänen ser fram emot att igen få hoppa i bassängen i tävlingssammanhang.

Tiderna jag simmade på lägret skulle berättiga till en plats bland 20 bästa i landet.

Träning under bar himmel

– Det gäller bara att träna hårt under återstoden av säsongen så kommer nog personrekorden att få sig en förbättring.

Isak Jatkola var i stora drag på samma våglängd som Seppänen.

– Det var ett häftigt läger. För det första var det kul att träna utomhus och att ha en hel bana helt för sig själv var rena rama lyxen. På träningar hemma i simhallen i Borgå kan det ibland vara sju simmare på en och samma bana.

"Maten var god"

Fanny Jonasson, Sara Rosqvist, Ellen Mänttäri, Kristoffer Kulju, Kasper Nyman, Pekka Jatkola, Amanda Ahlgren, Kreetta Uusitalo, Casper Heikkinen, Winona Forslund, Saga Jatkola, Sohvi Seppänen, Isak Jatkola, Mathias Lindfors, Joakim Kuhlberg.

Tränare: Kim Sandberg.

En kille i växande ålder koncentrerar sig också på andra viktiga saker.

– Hotellet var trevligt och maten, ja den var jättegod.

Jatkola kom upp till 55 kilometer på träningslägret trots att han hade problem med en ömmande axel.

– Vi var till det lokala apoteket och inhandla lite kylpåsar som var till stor hjälp. Det var egentligen bara ett som träningspass där jag tvingades vila axeln och bara sparka med fötterna.

Även Jatkola ser fram emot sommarens tävlingar och framför allt paradsträckorna 100 och 400 meter frisim.

– Tiderna jag simmade på lägret skulle berättiga till en plats bland 20 bästa i landet. Målet är att fortfarande kunna putsa några sekunder från mina rekord och ta mig närmare landstoppen, säger Jatkola.

Viktiga tävlingar

För Borgå Simmarens talentgrupp fortsätter tävlingssäsongen redan nästa veckoslut med Laviaarit i Esbovikens simhall.

Säsongens höjdpunkt för de yngre simmarna är Rollo-tävlingarna i Tammerfors den 10-12 juni medan BS-PU:s äldre garde tar sikte på åldersklassmästerskapen i Åbo eller alternativt SFI-mästerskapen i Esbo en vecka senare.

Mer läsning