Första blåbären hägrar redan

Bild: TT

Blåbär, lingon och hjortron – om bara en vecka kan flitiga plockare skörda de första bären. Den torra försommaren kan ändå inverka negativt på helheten.

Om en vecka kan man hitta mogna blåbär i södra Finland. Blåbärssugna plockare bör styra stegen mot soliga gläntor för att lokalisera de saftiga smakbomberna, rapporterar Helsingin Sanomat.

I norra Finland dröjer blåbärsskörden några veckor längre och uppe i Lappland väntas bären mogna tidigast om en månad. Situationen kan dock ändra hastigt om sommarvärmen återvänder med besked.

Blåbären är sällsynt tidiga i år på grund av den ovanligt varma våren. Även pollinationen lyckades bra.

Den ihållande torkan i södra Finland kan ändå inverka negativt på den sammantagna skörden, som väntas bli ungefär som vanligt – varken större eller mindre.

Hjortronblomningen började i Lappland för några veckor sedan. Tumregeln är att bären mognar kring sex veckor efter blomningen.

Lingonblomningen pågår för fullt i söder, men är fortfarande begränsad norr om Jyväskylä. Lingonskörden är i allmänhet pålitligare än blåbärsskörden, eftersom den kommer senare på sommaren.

Mer läsning