Förslag: köp smedjan för en euro

REPARERAS. Vattenhammaren i smedjan måste repareras. Bild: Arkiv / Lasse Lehtinen

Den så kallade övre smedjan i Strömfors bruk är till salu. Förslaget är att staden köper byggnaden.

En av Strömfors bruk mera populära sevärdheter, den så kallade övre smedjan, är till salu. Ägaren, statliga Senatsfastigheter, säljer den historiska 440 kvadratmeter stora fastigheten och nu är förslaget att Lovisa stad nappar på erbjudandet och att man betalar en euro för byggnaden.

Ärendet är uppe i stadsstyrelsen på måndag kväll. Senatsfastigheters styrelse tar å sin sida ställning till saken på tisdag.

Köpet kommer med en rad aber – däribland att den mest populära attraktionen, vattenhammaren, är trasig och måste repareras för omkring 55 000 euro. Tekniska direktören Ulf Blomberg, som berett ärendet, säger att man inte heller vet riktigt i vilket skick yttertaket är – vilket kan innebära extra kostnader. Däremot verkar själva stenhuset vara i gott skick.

Samtidigt drar smedjan en hel del turister, särskilt när man har uppvisningar med den nu trasiga vattenhammaren.

– Det är med all säkerhet ett hus som kostar mer än det ger. Det är mera en fråga om vad det indirekt kan ge bruket. Hela bruket mår bättre med den, säger Blomberg.

Han tillägger att alternativet, att Senatsfastigheter säljer till någon annan, inte är ett önskvärt alternativ. Det finns en teoretisk risk att någon privatperson köper byggnaden.

– Byggnaden är historisk och hårt skyddad. Den är inte till värde för någon, utöver det museala.

Det finns också en mindre smedja i samma byggnad, där hantverkssmeder hyr in sig för en symbolisk summa.

Stadsstyrelsen tar ställning till ärendet på måndagskvällen. Förslaget är att staden köper fastigheten för en euro, förutsatt att Senatsfastigheter godkänner affären.