Förskolebarn bjöd på minimusikal

Förskolebarn från Haikobrinkens daghem framförde minimusikalen om Pytte Liten från Pytte–liten–planeten. Bild: Marit Björkbacka

Med sång, repliker och dans underhöll förskolebarn från Haikobrinkens daghem då det var dags för premiär.

Det var en spännande måndag morgon för förskolebarnen i gruppen Mellangården i Haikobrinkens daghem i Borgå. När klockan slog tio var det dags för premiär för minimusikalen om Pytte Liten från Pytte–liten–planeten.

Barnen på scen

Den här gången framfördes pjäsen inte av en inbjuden teatergrupp. I stället var det barnen själva som stod på scen. Med ord, sång och dans framförde de pjäsen på ett mycket charmerande och fartfyllt sätt.

Minimusikalen handlar om Pytte Liten som kraschlandar i trollens skog. Som vi alla vet är det inte lätt att vara en utomstående var man än är. Detsamma gäller för trollskogen. Pytte har ingen svans och hotas därför av att bli en ingrediens i den goda trollesoppan som trollen brukar koka.

Efter flera förvecklingar blir Pytte vän med trollen och beslutar sig för att stanna i skogen. Innan det har han hunnit hjälpa till med att hitta en försvunnen skatt.

Sexåriga Vera Ekholm har huvudrollen som Pytte.

– Det var roligt att spela rollen, säger hon.

Valde sina roller

Barnen hade själva fått välja sina roller.

– De lärde sig mycket snabbt replikerna, inflikar barnträdgårdslärare Barbro Heinonen.

Förskolebarnen hade under åtta veckors tid övat på både sånger och framförandet tillsammans med skådespelaren och regissören Helena Hasselblatt.

– Idén till det här föddes i våras då vi hade en danskurs med henne. Vi ansökte om pengar och nu blev det av, säger Heinonen.

Också barnen i gruppen Mattisborgen ska framföra pjäsen inför publik. I måndags fick de nöja sig med att efter premiären servera teatergästerna kaffe och hembakt bulle.

Förutom måndagens premiär kommer minimusikalen att visas på onsdag både för de övriga dagisbarnen och för föräldrar. Under måndagens föreställning deltog också åldringar från Johannisbergs åldringshem. För åldringarna blev föreställningen ett välkommet avbrott i vardagsrutinerna.

Mer läsning